Свет

Рон Десантис не може да се одлучи ни како се изговара његово презиме?

Неки кандидати за председника САД изгледа да се спотичу о сопствене ноге, а неки, пак, и о сопствено презиме
Рон Десантис не може да се одлучи ни како се изговара његово презиме?Getty © Scott Olson/Getty Images

Док се неки председнички кандидати у САД спотичу наизглед сами од себе, неки други изгледа да не знају ни како се изговара њихово име.

Чини се да је то случај са Роном Десантисом, републиканским гувернером Флориде који се недавно и званично придружио у трци за председничке изборе који се у Америци одржавају наредне године. Како запажа портал "Аксиос", Десантис је у раним данима своје кампање своје презиме изговарао и као Десантис, али и као Дисантис.

Ова "недоумица" је, како портал наводи, била извор конфузије за његов рекламни тим већ дужи низ година, а у рекламном споту којим је најавио своју кампању, изгледа да је превагнуло Дисантис, док је гувернер Флориде у интервјуу за радио из Јужне Каролине напоменуо да се његово презиме изговара управо тако.

Са друге стране, овај 44-годишњи "црвени" кандидат је у неким скорашњим интервјуима, укључујући и један за "Фокс њуз", нагласио да је његово презиме заправо Десантис.

Недоумице око сопственог презимена пружиле су обилату муницију Десантисовим (или Дисантисовим) политичким противницима, па је тако кампањски портпарол Доналда Трампа за "Аксиос" Дисантиса (или Десантиса) назвао "фолирантом који не може да се одлучи ни око изговора сопственог презимена."

Десантисове (или Дисантисове) недоумице изазвале су и чуђење међу лингвистима и америчким Италијанима које је амерички портал контактирао поводом овог питања.

Шеф катедре за студије италијанског језика на Универзитету Сентон Хол, Вилијам Конел, указује да није ретко да Италијани "американизују" изговарање својих презимена, како би избегли конфузију. У случају гувернера Флориде, Конел сматра да би Десантис био производ таквог компромиса, али да га Дисантис чуди.

image
VV inauguration
banner