Свет

Украјинци напали Доњецк: Противрадарска ракета пала у близини маркета

Официр јединице "Југ" Оружаних снага Руске Федерације са кодним називом Бумбар рекао је за "РИА Новости" да украјинске трупе гранатирају Доњецк из вишецевних ракетних бацача "град"
Украјинци напали Доњецк: Противрадарска ракета пала у близини маркета© Tanjug/Iryna Rybakova via AP

Украјински војници испалили су америчку противрадарску ракету АГМ-88 ХАРМ на центар Доњецка, изјавио је градоначелник града Алексеј Кулемзин.

"Противрадарска ракета АГМ-88 ХАРМ пала је на земљу у близини хипермаркета у Ворошиловском округу", написао је Кулемзин на Телеграму.

Украјинске трупе су такав пројектил последњи пут испалиле на Доњецк 18. априла.

Официр јединице "Југ" Оружаних снага Руске Федерације са кодним називом Бумбар рекао је за "РИА Новости" да украјинске трупе гранатирају Доњецк из вишецевних ракетних бацача "град" који се налазе у фабрици кокса Авдијевка, изазивајући тако потенцијалну еколошку катастрофу.

Антирадарске ракете АГМ-88 ХАРМ, које је америчка војска усвојила 1983. године, први пут су коришћене 1986. током борби против Либије.

Ракете овог типа су дизајниране да униште и онеспособе радарске и противваздушне системе. Ракета ХАРМ је у стању да израчуна локацију циља и погоди га чак и ако је радарски систем искључен. Навођени стабилизатори оборене америчке ракете имају ознаку БСУ-59/Б, а датум наведен на једном од делова ракете означава датум производње - јануар 1985.

Украјинска војска с времена на време користи ракете овог типа, покушавајући да погоди радарске станице система ПВО Оружаних снага Русије. Као носачи америчког АГМ-88 ХАРМ, милитанти кијевског режима користе оне у служби авијација АПУ специјално модификовани ловци МиГ-29.

Како наводи канадско издање "Глобал Рисрч", позивајући се на обавештајне изворе, америчке власти су украјинској војсци тајно пребациле вођене ракете дугог домета ЕР-ГМЛРС, способне да гађају циљеве на удаљености до 150 километара.

У материјалу објављеном у западном издању такође се тврди да америчка војна база, која се налази на територији једне од земаља НАТО-а, помаже украјинској војсци да брзо усмери артиљерију на руске трупе.

image