Свет

"Ен-Би-Си њуз": Британија не шаље оружје Украјини без одобрења САД

Извори за амерички медиј су рекли да "Велика Британија не би слала оружје без одобрења Вашингтона"
"Ен-Би-Си њуз": Британија не шаље оружје Украјини без одобрења САДGetty © Andrew Matthews/WPA Pool/Getty Images

Велика Британија не доноси одлуке о слању наоружања које ризикује ескалацију сукоба кијевском режиму без одобрења САД, известио је "Ен-Би-Си њуз", позивајући се на изворе.

"Сва [британска] војна помоћ Украјини блиско је координирана са Сједињеним Државама", написао је амерички медиј, цитирајући једног актуелног и једног бившег британског званичника. Ови званичници су, како се наводи, "рекли да Велика Британија не би слала оружје без одобрења Вашингтона."

Велика Британија се, од почетка руске Специјалне војне операције, показала као највећи донор оружја Украјини после САД, а вредност војне помоћи коју је Лондон до сада послао Кијеву износи 4,6 милијарде долара, напомиње "Ен-Би-Си њуз."

Амерички медиј такође подсећа да је управо Лондон пробио многе табуе када је у питању тип оружја који ће се слати кијевском режиму, као што је био случај са "челенџерима", тенковском муницијом са осиромашеним уранијумом, или, скорије, далекометним ракетама "сторм шедоу".

Међутим, нови извештај "Ен-Би-Си њуза" наговештава да Лондон не ризикује ескалацију сукоба само због сопствене храбрости, али да су и изјаве америчких званичника о наводној бојазни од ескалације сукоба лицемерне.

Тренутно је актуелан још један такав пример откако је Лондон прошлог месеца "пробио лед" најавом да ће обучавати украјинске пилоте да користе, док је Вашингтон учинио исто неколико дана касније. Ипак, ни једна земља није објавила планове за слање авиона Ф-16 у Украјину.

Британска амбасадорка у САД Карен Пирс је за "Ен-Би-Си њуз" рекла да САД ни мало није сметала одлука Лондона о слању ракета "сторм шедоу".

Како амерички медиј наводи, портпарол Стејт департмента није обзнанио постојање било каквог формалног процеса одобравања британских одлука, наводећи уместо тога да САД и УК "блиско сарађују како би помогли Украјини."

image