Свет

Прање руку или ексклузива "Вашингтон поста": ЦИА знала да Украјина планира саботажу Северног тока

Информативна служба једне европске земље обавестила је ЦИА о наводном украјинском плану за саботажу Северног тока још у јуну прошле године, пише амерички лист, позивајући се на процуреле документе са дискорда
Прање руку или ексклузива "Вашингтон поста": ЦИА знала да Украјина планира саботажу Северног токаwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Администрација председника САД Џозефа Бајдена наводно је сазнала за планове украјинске војске да спроведе тајни напад на гасовод Северни ток три месеца пре него што су се догодиле експлозије, пише "Вашингтон пост", позивајући се на процуреле документе ЦИА.

План је наводно укључивао мали тим ронилаца који су одговарали директно украјинском врховном генералу Валерију Залужном, док украјински председник Владимир Зеленски намерно није био информисан како би уверљивије бранио земљу од оптужби у јавности, пише амерички лист.

"Вашингтон пост" наводи да је за планове наводно сазнала информативна служба неименоване европске земље од извора из Украјине, да би их са ЦИА поделила у јуну 2022. године, односно три месеца пре него што ће се експлозије догодити.

Извештај европске информативне службе је ваздухопловац Џек Тешеира, који се иначе сумњичи за дељење процурилих података Пентагона, такође наводно окачио на платформу дискорд, а "Вашингтон пост" наводи да је један примерак добио од Тешеириних пријатеља.

Украјинци су наводно планирали да нападну нафтовод након НАТО војних вежби "Балтопс", а које су трајале од 5. до 17. јуна 2022. године, наводи се у извештају, док амерички лист додаје да је план обустављен из непознатих разлога.

Како наводи "Вашингтон пост", ЦИА није одмах могла да потврди веродостојност извора информација, али је извештај поделила са Немачком и другим европским земљама прошлог јуна, рекло је за "Вашингтон пост" више званичника упознатих са догађајима.

Портал "Грејзон" је крајем маја организовао експедицију на месту саботаже Северног тока, где је, недалеко од оштећене цеви, тим америчког портала пронашао црно-наранџасту ронилачку чизму. Новинар Џефри Бродски пише да је овакав тип чизме користе и амерички и украјински рониоци, али да се она може наћи и у комерцијалној употреби.

Сви путеви воде ка...?

Амерички лист оцењује да се наводни план у начелу поклапа са досадашњим закључцима немачких истражитеља о саботажи, истакавши да је анонимни украјински извор рекао да су у план умешани шест украјинских специјалаца који су изнајмили брод под лажним идентитетом и спровели саботажу помоћу подводног возила.

Немачки и амерички медији су претходно писали о томе како немачке власти сумњају да је група украјинских диверзаната извршила саботажу са јахте "Андромеда" коју је изнајмила у балтичкој луки Варнемунде користећи лажне пасоше, док "Вашингтон пост" подсећа да је на "Андромеди" нађен траг експлозива који наводно одговара ономе са места експлозије.

Чувени новинар Симор Херш, поједини западни стручњаци, као и, како наводи новинарка "Њујорк тајмса" Ерика Соломон, дански и шведски истражитељи, одлучно одбацују причу о "Андромеди".

"Ако заиста мислите да јахта од 16 метара може да баци једро на дубину од 80 метара, да се искрцају два рониоца и стручњака за експлозив у тешким костимима, с боцама с кисеоником и великом количином експлозива Ц4, не могу вам никако помоћи", одговорио је Херш недавно у интервјуу за "Ноје цирише цајтуг".

Овај добитник Пулицерове награде је том приликом додао је "друга смешна ствар у причи о 'Андромеди' било је то да су на броду пронађени ТНТ прах и два лажна пасоша. Наравно, сви остављамо лажне пасоше на броду. То је заиста била лоша прича."

Херш је још 8. фебруара објавио своје истраживање где је, позивајући се на извор са "директним знањем о оперативном планирању", навео да су амерички рониоци поставили експлозиве на руски гасовод у јуну 2022. под окриљем "Балтопс" НАТО вежби, да би их затим детонирала норвешка војска три месеца касније.

Према Хершовим речима, одлуку о покретању операције донео је председник САД Џозеф Бајден након девет месеци разговора са званичницима администрације укљученим у питања националне безбедности, док је његова наводна одлука да се експлозиви и детонирају изазвала бурну реакцију делова америчке обавештајне заједнице.

Разлог саботаже, према Хершовим речима, била је бојазан шефа Беле куће да би се Немачка, која гас из Русије добија преко Северног тока, "охладила" од наоружавања Украјине и примене санкција Русији. Вашингтон негира ове оптужбе.

У одговору на причу о "Андромеди", Херш је, позивајући се на извор са "приступом дипломатским обавештајним подацима" крајем марта на свом блогу објавио да су "одређени елементи у ЦИА су замољени да у сарадњи са немачким обавештајним службама припреме причу која би америчкој и немачкој штампи обезбедила алтернативну верзију о томе како је уништен Северни ток 2", убрзо након састанка немачког канцелара Олафа Шолца и председника САД Џозефа Бајдена почетком тог месеца.

image