Свет

Људско право на глад: УСАИД обуставља помоћ у храни за Етиопију

До суспензије долази у тренутку у ком се друга најмногољуднија држава у Африци, након грађанског рата, суше и велике инфлације, бори да прехрани око 20 милиона грађана
Људско право на глад: УСАИД обуставља помоћ у храни за ЕтиопијуGetty © Photo by Jemal Countess

Америчка влада обуставља помоћ у храни за Етиопију након што је откривена широко распрострањена шема крађе дониране хране, саопштила је у четвртак Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

Како преноси "Вашингтон пост", овај потез ће погодити милионе најсиромашнијих људи на свету. 

До суспензије долази у тренутку у ком се друга најмногољуднија држава у Африци, након грађанског рата, суше и велике инфлације, бори да прехрани око 20 милиона грађана, односно шестину свог становништва. 

"Вашингтон пост" оцењује да би овај потез Етиопију могао да "гурне даље у руке Русије" након периода ледених односа са Сједињеним Државама због "масовних кршења људских права почињених током двогодишњег грађанског рата на северу".

Заустављање помоћи додатно ће узнемирити нестабилни регион Рога Африке, који је већ погођен грађанским ратом у Судану у ком је за шест недеља расељено више од 1,3 милиона људи, и који је Сомалију, већ погођену сушом, гурнуо на ивицу глади. 

"Постоји велика могућност да ће УСАИД до даљњег зауставити сву помоћ у храни широм Етиопије", наводи се у саопштењу извештају Америчке агенције за међународни развој.

image