Свет

Британија увела нове санкције Белорусији због подршке Русији

Велика Британија каже да ће моћи да спречи означене белоруске медијске куће да "шире пропаганду"
Британија увела нове санкције Белорусији због подршке РусијиGetty © Dan Kitwood/Getty Images

Велика Британија објавила је нови пакет санкција против Белорусије због њене подршке Русији у сукобу против Украјине, у шта улази забрана увоза, извоза и мере којима се спречава, како се наводи, интернет пропаганда, пренео је Ројтерс.

Британска новинска агенција додаје да је Белорусија, коју предводи председник Александар Лукашенко од 1994. године, највећи савезник Русије од бивших совјетских република, и дозволила је да њена територија "служи за напад на Украјину".

"Овај нови пакет ставља економски притисак на Лукашенка и његов режим, који активно подржава руске ратне напоре и игнорише украјински територијални интегритет", навео је министар спољних послова Велике Британије Џејмс Клеверли.

У нови пакет санкција укључени су забрана увоза злата, цемента, дрвета и гуме из Белорусије, док ће бити забрањено да се Минску испоручују новчанице, извозе машине, као и роба, технологије и материјал који би могао да се користи за производњу хемијског и биолошког оружја.

Британија је такође рекла да ће моћи да спречи означене белоруске медијске куће да "шире пропаганду у Великој Британији".

Лондон ће, такође, предузети мере против оних који заобилазе санкције, укључујући лимитирање средстава које Белорусија може да прикупи, даљом забраном приступа Белорусији британском финансијском тржишту.

image