Свет

Орбан уз Трампа: Доналде, никад не одустај!

Мађарски премијер подржао је бившег председника САД, који је оптужен у 37 тачака и прети му укупна казна до 400 година затвора, поручивши му да је његова борба праведна
Орбан уз Трампа: Доналде, никад не одустај!www.globallookpress.com © IMAGO/Szilard V

Мађарски премијер Виктор Орбан подржао је бившег председника САД Доналда Трампа, који је оптужен у 37 тачака и прети му укупна казна до 400 година затвора.

"Ваша борба је праведна. Никада не одустајте!", написао је Орбан на Твитеру.

Наиме, Доналд Трамп суочиће се са оптужницом која укључује неовлашћено руковање поверљивим документима и заверу са циљем ометања правде након што је напустио Белу кућу 2021. године.

Бивши председник, који тврди да је невин, биће позван на суд у Мајамију следећег уторка.

Подсетимо, у априлу је и мађарски премијер изразио подршку америчком бившем председнику уочи његове судске оптужбе. Орбан је, поставио заједничку фотографију са Трампом снимљену у августу 2022. на имању бившег председника САД у Бедминстеру у Њу Џерсију, пре Орбановог говора на отварању Конзервативне политичке акционе конференције (ЦПАЦ) у Даласу.

"Њујорк тајмс" је раније објавио да ће случај против бившег председника због незаконитог поседовања поверљивих докумената водити Ајлин Кенон, коју је он именовао за савезног судију за јужни округ Флориде 2020. године, као и да пренос предмета у њену надлежност може створити проблеме тужилаштву.

Трамп је цео овај случај назвао мешањем у предстојеће председничке изборе, у којима намерава да учествује, и подсећа да су тајна документа пронађена и у приватној канцеларији и кући актуелног председника САД Џозефа Бајдена, који још није оптужен.