Свет

Налепница која је изазвала хистерију Бајденових присталица

Порука са налепнице за аутомобиле, тврде они који је подржавају, "савршено описује оно што сви осећамо према Поспаном Џоу"
Налепница која је изазвала хистерију Бајденових присталицаwww.globallookpress.com © © Chris Kleponis - CNP

У Америци барем на први поглед једна "невина" налепница за аутомобиле изазвала је праву узбуну међу либералним корисницима друштвених мрежа.

Употреба такозваних "bumper sticker"-а, налепница које се каче на блатобране аутомобила, у Америци је честа појава и њихова израда поприма обиме засебне производне гране, јер бројни грађани "светионика демократије" желе да на тај начин изразе своје мишљење и став, не само у политичким питањима.

Тилер В. одлучио је да међу своје производе уврсти и никловани стикер са великим словима "ФЈБ" испод којих је мањим написана реч "edition", односно "издање", што су фанатични љубитељи америчког председника Џозефа Бајдена и екстремни либерали схватили као шифровану поруку "Ј***ш Џозефа Бајдена" (F**k Joseph Biden) и изнервирали се због увреде на рачун свог миљеника, називајући људе који тако мисле "апсолутним губитницима" и затражили хитну забрану продаје те налепнице преко интернета.

Посебан бес је изазвао произвођач. Власник фирме Тилер В. коментарисао је цео случај: "Либерали сигурно знају како да заврше ствари. Продаја беџа је планула после њихових твитова. Они су стварно зли, јер покушавају да у оваквим временима угуше мали бизнис."

"Оно што сви осећамо према Поспаном Џоу"

Док неки осуђују налепницу због њене "увредљивости", она има и своје присталице. Према овима другима, то је исправна "порука која савршено описује оно што сви осећамо према Поспаном Џоу".

Уз додатак: "Ако либерали буду успешни у тражењу да се налепница забрани, више нигде је нећете моћи наћи. Пожурите и набавите је, док још можете".

"Случај" ове налепнице свакако није само питање маркетинга. До њега долази у стању све јаче поларизације и све непомирљивијих подела међу америчким бирачима, посебно уочи међуизбора, који ће се одвијати у новембру.

Напред Брендоне

Ово није прва "шифрована" порука која се актуелном америчком председнику шаље из табора његових противника. Девиза "Напред Брендоне" (Let's go Brandon) попут пожара се проширила међу Бајденовим противницима из конзервативнијих, про-Трамповских кругова пошто је телевизијски коментатор телевизије Ен-Би-СИ спортс Кели Ставаст у преносу аутомобилских трка "Спаркс 300" певање публике "Ј***ш Џоа Бајдена" (Fuck Joe Biden) протумачио као навијање за возача Брендона Брауна рекавши да се ради о узвицима "Напред Брендоне".

Овакав покушај заташкавања, односно гушења народног гласа је изазвао такав подсмех да се девиза "Напред Брендоне" брзо раширила у јавности о постала лајтмотив не само у обраћањима републиканских политичара, него и у популарној култури. Чувени амерички певач Кид Рок избацио је песму "Ми народ" (We the people) у којој је рефрен управо тај поклич.

image
VV inauguration
banner