Свет

Бразилски лидер позива свет: Одбранимо Асанжа

Џулијан Асанж је урадио важан посао у осуди незаконитих радњи једне државе против друге. Његово затварање је противно одбрани демократије и слободе штампе, поручио је Лула да Силва
Бразилски лидер позива свет: Одбранимо АсанжаGetty © Photo by Jack Taylor/Getty Images

Бразилски председник Лула да Силва позвао је све да стану у одбрану оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа, који чека да га испоруче Сједињеним Државама, где ће одговарати за шпијунажу, а за шта је предвиђена казна до 175 година затвора.

"Са забринутошћу гледам на изручење новинара Џулијана Асанжа. Асанж је урадио важан посао у осуди незаконитих радњи једне државе против друге. Његово затварање је противно одбрани демократије и слободе медија. Важно је да сви станемо у његову одбрану", казао је Лула.

Наиме, Асанж, који се налази у британском затвору, поднеће нову жалбу Високом суду у Лондону, рекла је његова супруга Стела Асанж. Она је такође изразила наду да њен муж неће бити изручен САД.

Европска федерација новинара (ЕФЈ) придружила се Међународној федерацији новинара (ИФЈ) у позиву упућеном САД да одустане од оптужби против Џулијана Асанжа и дозволи му да се врати кући својој супрузи и деци, наводи се у изјави коју је усвојила ЕФЈ на предлог Синдиката новинара Србије (СИНОС).

У резолуцији се позивају европске владе да активно раде на ослобађању Џулијана Асанжа, наводи се у саопштењу УНС-а.

Асанж се суочава са 175 година затвора у Сједињеним Државама под оптужбом да је открио највећи корпус поверљивих информација у историји земље. Тренутно оснивач "Викиликса" покушава да уложи жалбу Вишем суду у Лондону на одлуку о његовом изручењу из Велике Британије.

image