Свет

Широм Украјине експлозије; Погођене три хидроелектране, уништени инфраструктурни објекти

Након бројних експлозија у Кијеву, у неки делови града су остали без струје и воде
Широм Украјине експлозије; Погођене три хидроелектране, уништени инфраструктурни објекти© Tanjug/AP Photo

Премијер Украјине Денис Шмигал изјавио је да је у јутрошњим нападима руских снага ракетама и дроновима оштећено 18 виталних инфраструктурних објеката, већином енергетских, у 10 региона Украјине.

"Стотине насеља у седам области Украјине су без струје. Последице могле бити много горе, али је наша ПВО успела да обори 44 од 50 ракета, које су руске снаге данас испалиле на територију Украјине", написао је Шмигал на свом Телеграм каналу.

Премијер Украјине је додао да се у Кијеву, Запорожју, Дњепропетровској и Харковској области настављају локална ванредна искључења.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је данас да је око 80 одсто потрошача у украјинској престоници остало без воде.

"Због хаварије на електроенергетском објекту у близини Кијева, 80 одсто потрошача у престоници остало је без водоснабдевања. Молимо вас да набавите воду са најближих пумпи и продајних места. Стручњаци раде све што је могуће да се вода врати у станове становника Кијева", рекао је градоначелник Кијева.

Експлозије хидроелектрана

Дњепарска, Дњестарска и хидроелектрана Kременчук у Украјини, погођене су данас експлозијама, преноси украјински медиј "Зеркало недели", не наводећи детаље.

Члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов, изјавио је да је погођена трафостаница која се налази у близини хидроелектране Дњепар у граду Запорожју, што је делимично пореметило снабдевање електричном енергијом.

Дњепарска хидроелектрана је највећа хидроелектрана у Украјини.

Хидроелектрана Kременчук се налази у граду Светловодску у Kировоградској области, а Дњестарска хидроелектрана је у близини града Новодњестровска у Черновачкој области, на југозападу Украјине.

Широм Украјине јутрос су се огласиле су се сирене о ваздушним ударима.

У украјинској престоници Кијеву јутрос се чула серија експлозија, наводе Ројтерсови сведоци у том граду.

Русија је последњих недеља појачала ракетне ударе на Украјину након што је Кијев окривила за експлозију која је оштетила мост на Криму.

На мапи коју деле украјинске оружане снаге приказани су велики делови украјинске територије под узбуном, укључујући регионе Кијев, Харков, Суми, Запорожје и Одеса.

Експлозија у Запорожју који се налази под контролом Кијева.

Извештач Гардијана такође је потврдио да су се сирене за ваздушни напад огласиле у престоници нешто после 6 сати ујутро.

У току је тешко борбе код Угљедара, док руске ракетне снаге настављају да гађају војне и енергетске објекте по целој Украјини.

Након бројних експлозија у Кијеву, у неки делови града су остали без струје и воде.

На небу изнад Украјине лети око 40 ракета, пише на свом телеграм каналу саветник украјинског министра полиције Антон Герашченко. По његовим речима, у Кијеву су одјекнуле минимум три експлозије.

image