Свет

Немачког експерта брине РТ: Пришрафимо их и заштитимо своју демократију

Најмање једном месечно неколико милиона Немаца посети сајт РТ-а
Немачког експерта брине РТ: Пришрафимо их и заштитимо своју демократијуwww.globallookpress.com © Paul Zinken/dpa

Политиколог Флоријан Тоепфл позвао је Берлин да oштрије регулише оно што је описао као "стране пропагандне медије"

Неколико милиона Немаца посећује сајт РТ-а најмање једном месечно упркос томе што је блокиран у земљи, упозорио је политиколог Флоријан Тоепфл и позвао немачку владу да активније сузбије оно што је описао као "стране пропагандне медије".

Говорећи на Форуму будућности медија 2023. у Франкфурту, Тоепфл је позвао немачке власти да на Кремљ гледају као на "бескрупулозног актера" који настоји да наруши стабилност немачке демократије.

Да би илустровао своју тезу, професор политичких комуникација је цитирао своје истраживање које показује да три одсто немачке популације посећује веб страницу РТ-а најмање једном месечно.

Иако већина ових људи препознаје руске медије као државне, постоји много више немачких "алтернативних медија" који имају "организационе, медијске или личне везе са Русијом".

У светлу овога, немачка влада би требало да заштити јавност од нежељеног утицаја даљим "шрафљењем" медија који шире пропаганду, сугерисао је он.

Ралф Штетнер, стручњак за сајбер безбедност дели Тоепфлову забринутост, тврдећи да се земља суочава са актером "који напада са високим (нивоом) стручности и стрпљења".

У међувремену, прошлог месеца, потпредседница ЕУ за вредности и транспарентност, Вера Јурова изразила је забринутост да проруски наратив све више добија на снази у целом блоку. То је довело до тога да се све више Европљана слаже са ставовима Москве у вези са сукобом у Украјини, додала је она.

Јурова је, говорећи за "Билд", позвала земље чланице ЕУ да издвоје више новца за "стратешку комуникацију и борбу против дезинформација". Према њеним речима, Брисел је потценио "утицај руске пропаганде", у коју је Кремљ уложио "милијарде".

Међу главним метама Москве је немачко становништво, тврдила је она.

image