Свет

ИАЕА: Нема трагова мина и експлозива у нуклеарној електрани у Запорожју

Међународна агенција за атомску енергију је реаговала на тврдњу Украјине да је Русија "завршила припреме за терористички напад" на највећу нуклеарну електрану у Европи
ИАЕА: Нема трагова мина и експлозива у нуклеарној електрани у Запорожјуwww.globallookpress.com © Dmytro Smolienko

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да око угрожене нуклеарне електране Запорожје у Украјини нису пронађени трагови мина или експлозива, наводи америчка новинска агенција УПИ.

ИАЕА је реаговала на тврдњу украјинске војно-обавештајне службе да је Русија "завршила припреме за терористички напад" на највећу нуклеарну електрану у Европи. 

Генерал-мајор Кирил Буданов, шеф украјинске војно-обавештајне службе, тврдио је да су руске трупе минирале систем за хлађење у електрани и да је Кремљ наредио да се возила напуњена експлозивом распореде на четири од шест погона у постројењу.

Истражитељи ИАЕА прегледали су објекте у петак и рекли да "до сада нису пронашли никакве видљиве назнаке мина или другог експлозива".

Истражитељима је и даље потребан приступ електрани да би извршили додатне провере, изјавио је генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси.

"Ми све такве извештаје схватамо веома озбиљно и дао сам инструкције нашим стручњацима који се налазе на лицу места да испитају ствар и затраже приступ који им је потребан за обављање посла", рекао је Гроси и додао да до сада нису приметили мине нити друга експлозивна средства.

Гроси је навео да су мине раније биле постављене унутар и око објекта.

У мају је Савет безбедности Уједињених нација – чија је Русија стална чланица – формулисао пет основних принципа за заштиту електране.

СБ УН је навео да не би требало да буде напада из електране или на њу, као и да она не може да се користи као складиште или база за тешко наоружање попут ракетних бацача и тенкова током руско-украјинског сукоба.

Сергиј Кислица, стални амбасадор Украјине у УН, оценио је прошле године за УПИ да катастрофа у нуклеарном постројењу Запорожје "може да буде много гора од Чернобиља". Он је истакао да Кијев очајнички жели да контролише наратив око нуклеарне електране.

image