Свет

Пјонгјанг тестира ракете и стрпљење

Северна Кореја испалила више балистичких пројектила, верује се да је тест ИЦБМ-а пропао
Пјонгјанг тестира ракете и стрпљењеwww.globallookpress.com © Kim Jae-Hwan/Keystone Press Agency

Северна Кореја је у четвртак испалила више балистичких пројектила, укључујући и интерконтиненталну балистичку ракету (ИЦБМ) која је изазвала узбуну међу становницима централног и северног Јапана, иако постоје индиције да проба овог пројектила можда није успела.

Упркос првобитном владином упозорењу да је пројектил прелетео Јапан, Токио је касније рекао да је то нетачно, преноси Ројтерс.

Званичници у Јужној Кореји и Јапану рекли су да је пројектил можда био ИЦБМ дизајниран да пренесе нуклеарну бојеву главу на другу страну планете.

Јужнокорејски званичници верују да је тест доживео неуспех током лета ракете, известила је новинска агенција Јонхап, без детаљнијег објашњења. Портпароли јужнокорејског и јапанског министарства одбране одбили су да потврде евентуални неуспех пробе.

Јапански министар одбране Јасуказу Хамада рекао је да је влада изгубила ракету са радара изнад Јапанског мора, што ју је навело да исправи своју тврдњу да је летела изнад Јапана.

"То значи да је у неком тренутку на путу лета постојао проблем са пројектилом и да се ракета заправо распала“, рекао је пензионисани  вицеадмирал и бивши командант флоте Јапанских поморских снага за самоодбрану Јођи Кода.

Иако је бојева глава пала у море између Корејског полуострва и Јапана, крхотине, које су путовале великом брзином, можда су ипак прешле преко Јапана, рекао је он.

Сједињене Америчке Државе осуђују лансирање пројектила, навео је портпарол Стејт департмента Нед Прајс у саопштењу. "Ово лансирање је јасно кршење више резолуција Савета безбедности Уједињених нација", додао је он.

Лансирања су уследила након што је Пјонгјанг захтевао од Сједињених Држава и Јужне Кореје да зауставе војне вежбе великих размера, навевши да се таква "војна брзоплетост и провокације више не могу толерисати".

Савезници изводе једну од највећих ваздушних вежби икада, са стотинама јужнокорејских и америчких ратних авиона, укључујући ловце Ф-35, који изводе симулиране мисије нон-стоп.

Након лансирања ИЦБМ-а у четвртак, савезници су се сложили да продуже вежбе које је требало да се заврше у петак, наводи се у саопштењу јужнокорејских ваздухопловних снага.

Пјонгјанг је у среду испалио најмање 23 пројектила, највише у једном дану, укључујући и један који је први пут пао на обалу Јужне Кореје.

Северна Кореја је 4. октобра лансирала балистичку ракету изнад Јапана први пут после пет година, што је било најдаље што је Северна Кореја икада испалила пројектил.

image