Свет

Најсмртоноснији пожар у последњих 100 и више година: Број страдалих на Мауију достигао 89 и расте

Трошкови обнове процењени на 5,5 милијарди долара, страхује се да ће број жртава расти
Најсмртоноснији пожар у последњих 100 и више година: Број страдалих на Мауију достигао 89 и расте© Тanjug/Hawaii Department of Land and Natural Resources via AP

Број погинулих у шумским пожарима на Мауију достигао је 89, што га чини најсмртоноснијим пожаром у Сједињеним Државама у више од једног века - а укупан број ће вероватно порасти у наредним данима док тимови са псима претражују рушевине Лахајне, историјског града који је пре четири дана пожар сравнио са земљом, уништавајући зграде и топећи аутомобиле.

Трошкови обнове Лахајне процењени су на 5,5 милијарди долара, наводе из Федералне агенције за управљање ванредним ситуацијама (ФЕМА).

Гувернер Хаваја Џош Грин упозорио је да ће број погинулих наставити да расте. Пси трагачи покрили су само 3 одсто подручја претраге, рекао је шеф полиције округа Мауи Џон Пелетијер.

Званичници су обећали да ће испитати системе за рано упозорење. Сирене стациониране око острва – намењене да упозоре на предстојеће природне катастрофе – никада се нису огласиле, а нестанци струје и сигнала мобилних мрежа омели су друге облике упозорења.

Званичници су описали кошмарни сплет фактора – укључујући кварове комуникационе мреже, ударе ветра до 80 миља на сат (130 км/х) од урагана на мору и одвојени шумски пожар удаљен десетинама миља – који је учинио скоро немогућим координацију у реалном времену са агенцијом за управљање ванредним ситуацијама која би обично издавала упозорења и наредбе за евакуацију.

Број погинулих учинио је овај пожар, који је избио у уторак, најгором природном катастрофом на Хавајима, надмашивши цунами који је убио 61 особу 1960. године, годину дана након што су Хаваји постали америчка држава, пише Ројтерс.

Најновија цифра премашила је број од 85 људи који су страдали у пожару 2018. у граду Парадајзу у Калифорнији што је био највећи број жртава од шумског пожара од 1918. године, када је пожар у Клокету у Минесоти и Висконсину однео 453 живота.

image