Свет

Ко је судија који ће (пре)судити Трампу: Виолончелиста са свега неколико месеци радног искуства

Нигде се не објашњава зашто је баш судија-почетник одабран да (макар формално) одлучује о судбини бившег председника своје државе
Ко је судија који ће (пре)судити Трампу: Виолончелиста са свега неколико месеци радног искустваGetty © Photo by Brandon Bell/Getty Images

Главно лице новог правног проблема са којим се суочава бивши председник САД Доналд Трамп, оптужницом подигнутом у Џорџији због покушаја да се пониште резултати председничких избора 2020. године, биће новопечени судија Скот Мекафи - коме је овај задатак поверен упркос чињеници да има свега неколико месеци искуства. 

Након што је у понедељак, након никада објашњеног случаја објављивања а затим брисања оптужнице са сајта, она ипак и званично подигнута, америчке медије преплавила је слика насмејаног тридесетпетогодишњег судије Мекафија, о коме се сазнаје да је родом из Џорџије, да је по образовању музичар, да је ронилац који волонтира у локалном акваријуму и воли да игра тенис. 

На основним студијама је студирао виолончело и свирао у универзитетском оркестру, након чега је завршио право, истиче се у његовој званичној биографији.

Поједини стручњаци и медији скренули су пажњу на чињеницу да се Мекафи само 10 година бавио адвокатуром, а нигде се не наводи зашто је баш он одабран да (макар формално) одлучује о судбини бившег председника своје државе.

"Овај релативно нови правник на првој линији Трампове ватре", како пише "Форбс", већину своје десетогодишње адвокатске каријере провео у јавној служби. Пре него што је прихватио функцију генералног инспектора, осам година је радио као помоћник америчког тужиоца за Северни округ Џорџије и као помоћник окружног тужиоца у округу Фултон.

Судија је постао тек недавно, у фебруару, када га је на ту функцију именовао републиканац, гувернер Џорџије Брајан Кемп "како би попунио празно радно место".

Кемп се, иначе, у више наврата сукобљавао са бившим председником Доналдом Трампом. Републикански гувернер из Џорџије тврдио је да је Трампова тврдња да су избори 2020. намештени нетачна и да је изборни процес у Џорџији био "безбедан, приступачан и фер". 

Мекафију, ипак, не остаје пуно времена да овлада новим занатом, будући да би Трамп морао да се преда до 25. августа, а да се очекује да ће, како оцењује "Аксиос", новопечени судија бившег председника САД дочекати на суду у наредних пар месеци. 

Да није страшно, било би смешно

Док је тренутни председник САД евидентно најчешће није сасвим сигуран где се налази и о чему говори, а бивши је оптужен за немарно расипање поверљивих докумената, подмићивање порно звезде и покушај намештања избора, лако је смејати се ситуацији и заборавити да је посреди нуклеарна сила која претендује да кроји судбину читаве планете. 

Подсећамо, оптужница из Џорџије постала би део гомиле федералних и државних правних изазова са којима се бори Трамп, први у историји бивши амерички председник који се суочава са кривичним оптужба.

У фокусу ове истраге су наводни напори Трампа и његових савезника да добију изборе у Џорџији на председничким изборима 2020. године, након што је актуелни председник САД Џозеф Бајден у тој држави постигао тесну победу (49.47 одсто наспрам 49.24 одсто).

Трамп је оптужен да је након пребројавања гласова позвао државног секретара Џорџије Бреда Рафенспергера и тражио од њега да "пронађе 11.780 гласова како би он победио". Рафенспергер је то одбио, а Бајден се уселио у Белу кућу.

Бивши председник САД саопштио је да ће објавити извештај о изборној превари која се наводно догодила у савезној држави Џорџији 2020. године.

"Велики, сложен, детаљан и необорив извештај о превари на председничким изборима која се догодила у Џорџији ће ускоро бити завршен и ја ћу га представити на великој конференцији за медије у понедељак, у 11 часова у Бедминстеру, у Њу Џерсију", објавио је Трамп на својој друштвеној мрежи "Истина".

Он додаје да све оптужбе против њега и других треба да буду повучене.

Оптужнице су поднете против некадашњег председника, али и његових сарадника попут бившег шефа кабинета председника Марка Мидоуса, као и некадашњих Трампових адвоката Рудија Ђулијанија, Синди Пауел, Џене Елис, Кенета Чесброа, Џефа Кларка, Џона Исмена и других.

image