Свет

Кијев не одустаје од својих неонациста: "Азов" се враћа на фронт

Батаљон који је код Маријупоља претрпео тежак пораз сада је рехабилитован и, како Украјинци тврде, спреман за нове борбе
Кијев не одустаје од својих неонациста: "Азов" се враћа на фронтwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Опоравили су се, обучили и угланцали нацистичка знамења под којим се боре, а сада се борци злогласног батаљона "Азов" враћају на прву линију фронта.

"Легендарна бригада специјалних снага 'Азов' враћена је у функцију и почела да извршава борбене задатке у области Серебриански. Војници Азова поуздано држе линије и наносе разорне губитке непријатељу у људству и опреми", навео је портпарол Националне гарде Украјине, преноси "Укринформ".

Украјинци који уопште и не крију да су задојени нацистичком идеологијом, борили су се током опсаде Маријупоља, где су Руси заробили неколико њихових највиших команданата. Разменом заробљеника они су се ипак вратили у Украјину преко Турске.

И спремни су за борбу, иако, према речима саветника шефа администрације Доњецке Народне Републике Јана Гагина, украјинске снаге од њих неће имати неке претеране вајде – сем медијског ефекта.

"Ови људи су већ показали да се боре лоше. Они неће моћи озбиљно да ојачају Оружане снаге Украјине у офанзиви. Појачања неће бити, Украјина ће добити неколико фотографија наводних хероја који су показали неуспехе као команданти и војници у одбрани Азовстаља", каже Гагин.

Но, свеже рехабилитовани, припадници Азова учествовали су у претходном периоду на обуци и у извођењу тактичких вежби, а посебно су се обучавали у тактици борбе из близине.

Сазнало се и да се увежбавају користећи оклопне аутомобиле "мак про", иако је још 2018. године, амерички Федерални истражни биро (ФБИ) указао  на "везу 'Азова' са неонацистичком идеологијом и употребом нацистичке симболике" и навео да се "верује да је батаљон учествовао у обуци и радикализацији белих супремасиста" у САД. 

Група "Азов" иначе је основана 2014. године као паравојна група инспирисана тврдокорним неонацистичким размишљањем и фудбалским хулиганизмом. 

Док браниоци "Азова" кажу да су војници дерадикализовани након интеграције у формалну структуру украјинских оружаних снага, чак су и ватрене присталице Украјине у западним медијима изразиле резерве према тој групи.

Како и не би, када се ти људи боре носећи на својој опреми неонацистички симбол "црно сунце", који увек упућује на расизам и бели супрематизам онога ко га носи.

Вести да Кијев не одустаје од својих неонацистичких пијуна, потврђује истинитост тврдњи Москве да је специјална војна операција започета како би се спровела денацификација Украјине.

Медији као што је "Њујорк тајмс", иначе, пишу да снаге "Азова" за западњаке представљају нерешив проблем.

Ако ли покровитељи Зеленског скрену пажњу да се украјински војници боре и умиру под неонацистичким симболима "ризикују да се уклопе у руску пропаганду", док, ако ипак затворе очи пред постојањем неонацистичке групе- нормализују фашизам и тако ризикују огромне проблеме у будућности. Ово друго, засад им ипак изгледа примамљивије.

image