Свет

У жедној Европи четвртина воде исцури кроз лоше цеви

Светски институт за ресурсе прогнозирао је 2020. да ће глобална потражња за слатком водом до 2030. године премашити расположиве залихе за 56 одсто
У жедној Европи четвртина воде исцури кроз лоше цевиwww.globallookpress.com © FrankHoermann/SVEN SIMON

Суша и шумски пожари који овог лета букте широм јужне Европе најочигледнији су показатељи да континент има озбиљан проблем с несташицом воде, који се, с климатским променама, све више заоштрава, оцењује "Фајненшел тајмс".

"Не постоји земља у Европи која може да се претвара да је од тога заштићена", каже за лист вођа тима за воду у ОЕЦД-овом директорату за животну средину Ксавије Лефлајв.

Суше су, како се додаје, "драматично порасле" и по броју и по интензитету у ЕУ, а број погођених области и становништва, према подацима Светске метеоролошке организације, порастао је за готово 20 одсто између 1976. и 2006. године.

Светски институт за ресурсе прогнозирао је 2020. да ће глобална потражња за слатком водом до 2030. године премашити расположиве залихе за 56 одсто.

Навикли на хладне зиме и константно високе нивое кише, европски креатори политике до сад нису пуно размишљали о несташицама.

"Већина водних режима у Европи наслеђени су из времена изобиља. Сада их треба реформисати како би се прилагодили оскудици. Ово су веома незгодне и политички тешке реформе, али су од суштинског значаја", каже Лефлајв.

Европска жеђ не само да погађа пољопривреднике, већ ће се одразити и на домаћинства, али и друге индустрије, између осталих и енергетику, будући да је вода неопходна и за хлађење нуклеарних електрана и за производњу хидроенергије.

"Компликоване локалне регулације воде, цеви које прокишњавају и екстремно време претварају чак и највлажније делове Европе, као што су Пољска или Немачка, у подручја 'воденог стреса'. Белгија, позната по тмурном времену, земља је у Европи са највећим таквим стресом због своје густине насељености и лоше инфраструктуре, према индексу ВРИ објављеном овог месеца", наводи "Фајненшел тајмс".

Европа се загрева брже од свих других континената, а додатну муку ствара и то што опадају токови од отопљених глечера који су кључни за водоснабдевање континента. На све то, сушно земљиштве не задржава довољно кишницу, па се тако исцрпљују и подземне резервне воде.

"Изазов је што нам понестаје површинске воде, а онда подземне воде и користимо много већом брзином од оне којом се обнављају", каже сарадник у компанији "Еколаб" Џеф Таунсенд.

Европа, која тек почиње да брине о несташици воде, има велике проблеме с њеном дистрибуцијом, па се тако, како "ФТ" наводи, у просеку 25 одсто пијаће воде губи кроз цеви које пропуштају. Најгоре је у Бугарској, Румунији и Италији, а конкретно у Риму се на овај начин расипа чак 42 одсто драгоцене течности, будући да је тамошња инфраструктура још из доба Царства буквално налик ситу.

Оваква црурења нису само бацање воде, већ и бацање пара.

"Сва ова цурења су оно што ми зовемо 'вода без прихода'. Морате произвести воду за пиће, а то је трошак. Онда је ставите у цеви и ако она не дође до славине, то ће бити ненаплативо", каже шеф за ЕУ послове у групи за воду и отпад "Веоли" Денис Бонвилаин.

Традиционално, европски рачуни за воду су релативно јефтини у поређењу са трошковима рачуна за енергију, што аутоматски значи да компаније које цевоводе треба да поправе на располагању имају мање кеша.

Према ОЕЦД-у, све земље ЕУ осим Немачке треба да повећају годишњу потрошњу на воду за више од 25 одсто да би се ускладиле са правилима ЕУ за пиће и отпадне воде, што значи да ће рачуни вероватно порасти.

Индустријско тело "Вотер Јуроп" препоручило је да се већи фокус стави на врсте воде које се користе у различите сврхе, као што је рециклирана вода за индустрију и пољопривреду, док се кишница чува за пиће.

Цена нереаговања би "пет пута премашила инвестицију која је потребна" индустрији да би се унапред ухватила у коштац са ризицима несташице воде, наводи се у саопштењу.

image