Свет

Италијани захтевају прекид испоруке оружја Украјини

Мировни марш у Риму наглашава отпор војној подршци Ђорђе Мелони Кијеву
Италијани захтевају прекид испоруке оружја УкрајиниGettyimages.ru © Marco Di Lauro / Stringer

Десетине хиљада Италијана марширало је кроз Рим позивајући на заустављање испоруке оружја Украјини и прекид ратног сукоба, супротстављајући се тако ставу нове италијанске премијерке Ђорђе Мелони да настави с пружањем војне подршке Кијеву, пише "Фајнешел тајмс".

"Не желимо рат. Без оружја, без санкција. Где је дипломатија?", "Украјинци умиру, Руси умиру и то нема смисла", "Хоћемо мир", али и "Оружје доле, плате више" – неке су пароле виђене на протесту.

Ђорђа Мелони присталица је украјинске агенде и обећала је континуитет са чврстим ставом свог претходника Марија Драгија против Русије. Међутим, суочава се с грађанским отпором према даљим испорукама оружја у тренутку када Италија бележи инфлацију од скоро 12 одсто, највишу у последње три деценије.

Премијеркини партнери у коалицији, лидер Лиге Север Матео Салвини и бивши италијански премијер, времешни Силвио Берлускони, имали су раније везе с руским лидером Владимиром Путином и противници су тврде линије према Москви.

Такође, лидер покрета Пет звездица Ђузепе Конте упозорио је да је Украјина потпуно наоружана и да је неопходан прекид ватре, односно мировни преговори.

"Ова стратегија води ка ескалацији. Многи учесници марша изразили су забринутост да наоружавање Украјине продужава разорни сукоб и да може довести до употребе нуклеарног оружја", закључио је Андреа Рикарди, оснивач утицајне католичке друштвене организације Сант Еђидио.

image