Свет

Кулеба: Тачно је да шаљемо војнике ближе Придњестровљу

Министар спољних послова Украјине потврдио да Придњестровље представља војну претњу за Кијев, иако се у региону, према последњим доступним подацима, налази свега око 1.500 руских војника
Кулеба: Тачно је да шаљемо војнике ближе Придњестровљуwww.globallookpress.com © Ameer Al-Mohammedawi

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба потврдио је данас јучерашњи извештај руске редакције РТ да Оружане снаге Украјине пребацују војнике ближе граници са Придњестровљем. Ипак, у интервјуу за молдавске медије, он је изјавио да се то ради не са циљем евентуалног уласка у Придњестровље, већ како би Украјина осигурала своју безбедност у том делу, будући да се у Придњестровљу још налазе руски војници.

"Желим да истакнем да је Придњестровље питање суверенитета и територијалног интегритета Молдавије. Поштујемо Молдавију и избор вашег народа. Имате право да сами одлучите како ћете развијати своју земљу и како ћете решити проблем Придњестровља. Али за нас је то такође проблем. То је у војном смислу проблем", рекао је он.  

Подсетимо, РТ је јуче, позивајући на неименоване изворе, саопштио да се Кијев припрема да уђе на територију Придњестровља између 9. и 15. маја, како би одвукао пажњу Москве и уништио једно од највећих војних складишта Европе у месту Колбасна. Складиште је лоцирано свега неколико километара од границе са Украјином и сада је под контролом Русије, односно, руских мировних снага, које, према последњим доступним подацима, чини свега око 1.500 војника.

Складиште је посебно значајно јер се у њему налази велика количина артиљеријске муниције из совјетског периода, које је сада преко потребно Кијеву, што је крајем априла потврдио и министар одбране Украјине Алексеј Резњиков.

Почетком марта, службе безбедности Придњестровља јавиле су и да су спречиле атентат на лидера региона, који је, како су рекли, припремала украјинска служба. Москва је у том периоду недељама најављивала да се може очекивати нека врста украјинског напада на овај регион, што су демантовали из Кијева и Кишињева. 

Највећи број становника Придњестровља, више од 60 одсто њих, су Руси и Украјинци. Још од пре распада СССР-а овај регион радио је на изласку из састава Молдавије, из страха да би та држава могла да се уједини са Румунијом, са којом је веже велики број, пре свега, културолошких веза. О томе колико су те везе јаке добро казује и чињеница да је Кишињев преименовао назив званичног језика Молдавије из молдавског у румунски.

image