Свет

Европска комисија: Финансијска помоћ Украјини 18 милијарди евра

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио да је Украјини неопходна финансијска подршка јер је дефицит буџета за 2023. годину процењен на 38 милијарди долара
Европска комисија: Финансијска помоћ Украјини 18 милијарди евраwww.globallookpress.com © Andreas Gora

Европска унија ће издвојити додатну финансијску помоћ Украјини у висини од 18 милијарди евра за 2023. годину, у виду "веома повољних зајмова", наводи се у саопштењу које је објавила Европска комисија након телефонског разговора председнице ЕК Урсуле фон дер Лајен и украјинског председника Владимира Зеленског, преноси РТ.

Фон дер Лајен и Зеленски разговарали су, како је објављено, о пооштравању санкција Русији, али и о важности наставка иницијативе за житарице како би се избегла прехрамбена криза.

Фон дер Лајен обећала је украјинском председнику да ће пружити максималну помоћ Кијеву у припремама за зиму, као и у продужењу прехрамбеног уговора са Русијом, који истиче у другој половини новембра.

У саопштењу Европске комисије се наводи да би финансијска подршка износила 1,5 милијарди евра месечно, односно 18 милијарди евра на годишњем нивоу и могла би да допринесе подршци реформама у Украјини у циљу њеног приступања Европској унији.

Украјински председник је 25. октобра, током конференције у Берлину, на којој се говорило о обнови Украјине, истакао да је Украјини неопходна финансијска подршка јер је дефицит буџета за 2023. годину процењен на 38 милијарди долара.

Од 2014. године, ЕУ је Украјини обезбедила више од пет милијарди евра у оквиру неколико програма "макрофинансијске помоћи", како би подржала спровођење "широке агенде реформи" у областима као што су борба против корупције, успостављање независног правосуђа и владавине права.

Од почетка специјалне војне операције, Украјини је уплаћено 10 милијарди евра од стране земаља ЕУ, подаци су Европске комисије.

image