Свет

Трамп: Кијев је требало да пристане на губитак територија

Могли су да постигну договор и нико не би погинуо, рекао је бивши председник САД
Трамп: Кијев је требало да пристане на губитак територијаGetty © Anna Moneymaker/Getty Images

Бивши председник САД Доналд Трамп изјавио је да је режим украјинског председника Владимира Зеленског могао да избегне ескалацију сукоба и да претрпе мањи губитак територија.

"Кијевске власти су могле да избегну ескалацију сукоба са Русијом да су пристале да се одрекну дела територија", рекао је Трамп у интервјуу за Ен-Би-Си.

Подсетимо, становници Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсона и Запорожја одлучили су се великом већином на референдумима одржаним крајем септембра прошле године за сједињење са Руском Федерацијом. 

Претходно је Доњецкој и Луганској Народној Републици гарантована широка аутономија у оквиру Минских споразума, којима је углавном завршен сукоб између нових кијевских власти и проруског становништва тих предела. 

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел је прошле године признала да је сврха Минских споразума било само куповање времена за Украјину како би ојачала за нови сукоб са Русијом.

"Могли су да постигну споразум о губитку територија у мањем обиму него што је Русија већ припојила, будимо искрени. Могли су да постигну договор и нико не би погинуо", додао је Трамп у скорашњем интервјуу.

Према речима бившег америчког лидера, такав споразум би омогућио кијевским властима да спасу земљу.

Трамп је истом приликом рекао да је спреман да реши већину проблема земље за кратко време ако победи на изборима 2024. године.

"За шест месеци до годину дана, многи проблеми, практично сви проблеми о којима смо разговарали биће решени", рекао је он.

Откако је најавио своју кандидатуру за председничке изборе 2024. године, Доналд Трамп је у више наврата изјавио како би окончао сукоб у Украјини у најкраћем могућем року уколико буде изабран.

image