Свет

Нова оставка у влади Велике Британије: Министар терао службеника да се убије?

Гавин Вилијамсон је поднео оставку услед истраге о наводном вербалном злостављању
Нова оставка у влади Велике Британије: Министар терао службеника да се убије?www.globallookpress.com © Mark Thomas/Keystone Press Agency

Британски министар без портфеља Гавин Вилијамсон поднео је оставку након што се нашао под истрагом Даунинг стрита због наводног вербалног злостављања вишег државног службеника. 

У писму упућеном британском премијеру Ришију Сунаку, Вилијамсон је у уторак изјавио да ће напустити функцију зато што текућа истрага о могућем злостављању спутава владу, преноси "Спутњик интернешнел".

"Због тога сам одлучио да напустим владу како бих се потпуно посветио процесу истраге и очистио своје име од било каквих оптужви", указао је Вилијамсон у писму.

Сунак је у писаном одговору изјавио да са "великом тугом" прихвата Вилијамсонову оставку.

"Подржавам Вашу одлуку да сиђете са функције и разумем зашто сте је донели. Волео бих да вам се захвалим за подршку и верност," изјавио је Сунак, и исказао захвалност Вилијамсону за "допринос овој влади".

Неименовани државни службеник претходно је изјавио за "Гардијан" да му је Вилијамсон рекао да "пререже свој гркљан" док је Вилијамсон био министар одбране од 2017. до 2019. Службеник је у истој изјави тврдио да му је Вилијамсон другом приликом наводно рекао да "скочи кроз прозор".

Службеник је за "Гардијан" изјавио да га је Вилијамсон редовно и "намерно понижавао и застрашивао". 

Вилијамсон је негирао оптужбе за злостављање и изјавио како је имао добре односе са свим званичницима, али "Гардијан" сматра да он није негирао да је изговорио те конкретне речи.

Вилијамсона је такође један од народних посланика британског парламента оптужио за вређање путем порука пред сахрану краљице Елизабете II у септембру. Вилијамсон се извинио због тог поступка, преноси "Спутњик интернешнел".

Вилијамсон је поднео оставку након што су се у јавности појавиле поруке у којима је вређао Венди Мортон, блиску сарадницу бивше премијерке Трас због тога што није обезбедила да буде позван на краљичину сахрану, наводи Гардијан.

Вилијамсона је Тереза Меј својевремено сменила са места министра одбране због одавања поверљивих информација, али отпустио га је и Борис Џонсон после катастрофалног двогодишњег биланса на положају министра образовања, пише Гардијан.

Међутим, прошлог прошлог месеца Вилијамсона је нови британски премијер Риши Сунак вратио у владу као министра без портфеља, али његов положај је недуго потом стављен под лупу јавности након што је "Тортуаз медиа" објавио да је слао увредљиве поруке Венди Мортон када је сазнао да неће бити на листи званичника који ће присуствовати сахрани краљице Елизабете ИИ, наводи лондонски дневник.

Из порука које је прикупио "Сандеј тајмс" види се, како додаје Гардијан, да је Вилијамсон оптужио Мортонову да демонстрира личне политичке преференције при избору званичника који се позвају на краљичину сахрану.

Вилијамсон је написао да је "веома лоше и да се шаље врло јасна порука" да су они који нису "фаворизовани" од стране Лиз Трас намерно искључени.

"Такође, не заборавите да знам како ово функционише и да за све постоји цена", запретио је Вилијамсон у својим порукама користећи, како наводи Гардијан, експлицитно вулгарни вокабулар.

image