Свет

Немачка: Забрањена група "Хамерскинс Немачка", изданак америчке неонацистичке организације

Забрана укључује регионалне огранке ове организације и њену подорганизацију "Кру 38"
Немачка: Забрањена група "Хамерскинс Немачка", изданак америчке неонацистичке организације© Dominik Totaro/dpa via Tanjug/AP

Влада Немачке је забранила деловање неонацистичке организације "Хамерскинс Немачка", а полиција је претресла домове неколико десетина чланова те групе.

Немачка полиција је, током рација у 10 савезних држава, претресла домове 28 чланова "Хамерскинс Немачка", док за сада није познато да ли је неко задржан у притвору.

Према наводима немачког Министарства унутрашњих послова, "Хамерскинс Немачка" је изданак групе "Хамерскинс нејшн", основане 1988. године у САД, преноси АП и напомиње да је реч о групи која има "истакнуту улогу на крајње десничарској екстремистичкој сцени у Европи".

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер рекла је да забрана активности групе "Хамерскинс Немачка" представља "тежак ударац за организовани десничарски екстремизам" и додала да забрана укључује регионалне огранке ове организације и њену подорганизацију "Кру 38".

"Овом забраном стављамо тачку на нехумане активности међународно активног неонацистичког удружења у Немачкој. Ово шаље јасан сигнал против расизма и антисемитизма", поручила је Фезер.

Она је додала да су, уочи забране, немачка савезна влада и владе на нивоу држава сарађивале више од годину дана.

"Блиско смо сарађивали и са својим америчким партнерима", навела је Фезер.

Неонацистичка група "Хамерскинс Немачка" има око 130 чланова.

image