Свет

Украјина поклекла пред Пољском? Словачка одустаје од забране увоза украјинског жита

Тензије око жита су настале након што се Брисел у петак договорио са Кијевом да укине привремену забрану увоза украјинског жита
Украјина поклекла пред Пољском? Словачка одустаје од забране увоза украјинског жита© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Словачка је саопштила да ће одустати од забране увоза житарица из Украјине, чиме ће се повиновати захтевима Европске уније, објавио је "Фајненшел тајмс", док је Украјина пристала да лиценцира извоз житарица у Словачку.

Словачко министарство пољопривреде саопштило је да се са Украјином договорило да успостави систем лиценцирања за трговину житарицама, који би, када буде успостављен, омогућио при укидању забране увоза четири врсте украјинске робе у Словачку.

Направљен је прелиминарни договор са Кијевом о систему лиценцирања, чиме Словачка оставља Пољску и Мађарску као једине земље које пркосе захтеву ЕУ, а који је поделио Унију која покушава да остави утисак заједништва и солидарности са Кијевом.

Суспензија Словачке ће и поред овог прелиминарног договора остати још на снази док се нови систем не покрене, саопштило је словачко министарство пољопривреде. Заузврат, Кијев ће уклонити Словачку из жалбе коју је поднео Светској трговинској организацији (СТО).

Преговори између Кијева и Варшаве пак нису довели до договора, а пољски премијер је рекао да ће земља престати да шаље оружје Украјини.

Украјински министар пољопривреде Никола Солски рекао је у четвртак да је разговарао са својим пољским колегом Робертом Телусом и да очекује да ће одржати даље разговоре.

"Министри су разговарали о ситуацији, као и о предлогу Украјине за њено решење, и договорили се да се пронађе решење које узима у обзир интересе обе земље", навео је Солски у саопштењу.

Телус је поздравио разговоре, али је рекао да би Украјина требало да одустајане од СТО.

"Увек смо спремни за разговоре, али интерес пољског фармера је увек најважнији за нас", рекао је Телус. "Зато ми је драго што је Украјина коначно почела да разговара са нама. Са нама, а не са Немачком или Европском унијом преко наших глава."

Украјински амбасадор у Пољској Васил Зварич је рекао да не постоји особа у Украјини која би била заинтересована да ствара проблеме пољским пољопривредницима додајући да би могао бити постигнут договор о извозу украјинских житарица.

Словачка, Пољска и Мађарска увеле су прошле недеље ограничења на увоз житарица из Украјине након што је извршна власт Европске уније одлучила да не продужи забрану увоза у те земље, као и у друге чланице ЕУ - Бугарску и Румунију, пренео је Ројтерс.

Те државе тврде да се јефтина украјинска пољопривредна роба, коју Украјина од почетка рата са Русијом извози копненим путем, углавном треба да иде даље на запад и до тамошњих лука, продаје у њиховим земљама и штети локалним пољопривредницима.

Тензије око жита су настале након што се Брисел у петак договорио са Кијевом да укине привремену забрану увоза украјинског жита која је први пут објављена у мају, са циљем да се спречи да производи из земље преплаве тржишта њених суседа.

Већи део житарица из Украјине, једног од највећих светских извозника пролазило је кроз пет источних земаља ЕУ.

Сукоб је ескалирао пошто је Украјина, која се окренула копненим путевима ка западу, након руске блокаде својих црноморских лука, поднела жалбу Светској трговинској организацији (СТО) због забрана и запретила реципрочним ограничењима увоза.

Према последњем споразуму са ЕУ, Украјина је рекла да ће успоставити систем контроле извоза како би спречила навалу јефтинијег жита у блок. 

Румунија и Бугарска, две друге земље ЕУ које су раније ове године предузеле мере да спрече презасићеност украјинским житом, нису се придружиле последњим ограничењима под вођством Пољске.

Лидери Пољске и Украјине разменили су оштре речи током протекле недеље, а украјински председник Владимир Зеленски оптужио је "неке у Европи" да "претварају жито у трилер" и сугерисао да је то ишло на руку Русији.

Словачка је реаговала у помирљивијем тону. Њен министар пољопривреде Јозеф Биреш одржао је у среду онлајн разговоре са украјинским колегом како би избегао "чак и наговештаје тужбе или ограничења билатералне трговине", рекао је Биреш.

Током разговора у среду, Биреш је затражио да Украјина одустане од спора у СТО против Словачке и да отклони претње да ће узвратити забраном словачког извоза. Солски је "обећао да ће зауставити ове кораке", саопштило је словачко министарство пољопривреде.

Солски је у среду такође разговарао са својим мађарским колегом Иштваном Нађем. Украјински министар је касније рекао да "Мађарска наставља да анализира ситуацију у вези са извозом украјинских пољопривредних производа и проучаваће акциони план Украјине".

Европска комисија је саопштила да је добила украјински план, који укључује систем верификације, и да га испитује.

"Када је ово на снази, не видимо потребу за једностраним забранама", рекла је портпаролка комисије Миријам Гарсија Ферер. Она је упозорила да би Брисел могао да покрене правне поступке против земаља које су наставиле са забраном, што би довело до новчаних казни.

image