Свет

Политика испред правописа: У Украјини за Русију мало слово

Напори Кијева да прекине све везе с Русијом, руском културом, језиком, црквом добијају невероватне димензије
Политика испред правописа: У Украјини за Русију мало словоwww.globallookpress.com © Rodolfo Buhrer

Нова страница у украјинском раскиду од свега што је руско – од сада ће се Русија писати малим словом, тако је саопштила Национална комисија за стандардизацију државног језика.

Дакле, дозвољено је одступање од језичких норми у писању назива Руска Федерација, Русија, Москва, Московија, Московско краљевство, Руско царство, Државна дума Руске Федерације, односно све се може писати малим словима у текстовима који нису у службеној употреби.

Парадоксално, раније је министар просвете и науке Украјине Оксен Лисовој издао наредбу да се Руска Федерација треба писати великим словом у званичним документима.

Дакле, напори Кијева да прекине све везе с Русијом, руском културом, језиком, црквом добијају невероватне димензије.

Све је почело још 2015. године, када је режим настао после мајданског пуча, иза којег је стајао Запад, усвојио тзв. закон о декомунизацији. Тада је прописана и наредба о уклањању свих споменика из совјетског периода, промени назива улица и сл.

Сада, односно од почетка руске Специјалне војне операције, на удару се налазе слике, споменици, обележја и натписи посвећени особама које су јавно, укључујући у уметничким делима, подржавале, глорификовале и правдале руску империјалну политику. Тако каже нови закон – Закон о деколонизацији који је парафирао председник Украјине Владимир Зеленски.

Између осталог, у Кијеву су срушени споменици Максиму Горком и Александру Пушкину, али су престоничке власти примиле петицију за подизање споменика ајкули која је недавно убила руског туристу у египатском летовалишту.

А пошто су основали и своју (расколничку) Православну цркву Украјине, морали су и да нађу други датум за прославу Божић, односно да пређу на нови календар и рођење Христово славе 25. децембра.

Такође, према предлогу закона који је упућен Ради, начелници локалних управа, њихови заменици, службеници, полицајци и тужиоци биће обавезни да говоре енглески језик. 

Забрањен је и увоз књига руских писаца, руска музика се не сме чути на јавним местима и у медијима...

С друге стране, и на Западу антируска кампања бриљира, поред тога што руски спортисти не могу да наступају под националном заставом, те забрана руских уметника, културе, производа, велику пажњу је привукла забрана и за руске мачке.

Наиме, мачке чији су власници Руси или се узгајају у Русији не учествују на изложбама и такмичењима Међународне федерације узгајивача мачака, а неће моћи ни да се региструју у књизи педигреа те организације.

image