Свет

Трозубац уместо грба СССР на споменику "Мајка Отаџбина"; Захарова: Једна је мајка (ФОТО)

Уместо грба под којим су се борили и умирали за слободу од нациста милиони Руса и Украјинаца, сада стоји симбол државе која кокетира са идејама фашизма
Трозубац уместо грба СССР на споменику "Мајка Отаџбина"; Захарова: Једна је мајка (ФОТО)www.globallookpress.com © Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Украјински трозубац постављен је уместо грба СССР-а на споменик "Мајка Отаџбина" у Кијеву, преносе локални медији.

Претходно су Украјинци одлучили да промене име споменика и сада се зове "Мајка Украјина". Радови на реконстукцији споменика су коштали Кијев више од 650 хиљада евра.

Архитекте из Лавова су јуче позвале да се споменик сруши након завршетка сукоба и замени скулптуром "Росток".

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захараова поводом овог потеза Кијева је изјавила да је то "цела суштина кијевског режима и киборга који га воде".

"Мајка се не може преименовати. Она је једна. И једино што можете учинити са њом је да је волите. А они то не умеју", поручила је Захарова.

Мајка Отаџбина" је највећи споменик у Украјини и пета по величини статуа на свету. На десној обали Дњепра подигнута је 1981. године. 

Скулптура од нерђајућег челика, висока 62 метра, са постољем - укупно 102 метра, састављена је у одвојеним деловима тежине од 25 до 30 тона. 

Метал од којег је направљен споменик истопљен је у Запорожју. Скулптура ове величине направљена је први пут у СССР-у. 

image
VV inauguration
banner