Свет

Флоријан Филипо позвао ЕУ да се "отарасе" Урсуле због окривљивања Русије за Хирошиму

Овако покушавају да манипулишу људима, наводећи их да верују да је бомбу на Хирошиму (и Нагасаки) бацила Русија, а не Америка, оценио је француски политичар
Флоријан Филипо позвао ЕУ да се "отарасе" Урсуле због окривљивања Русије за Хирошиму© Photo by Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен покушава да манипулише јавним мњењем када говори о нуклеарном бомбардовању Хирошиме, написао је на друштвеној мрежи "Икс" француски политичар Флоријан Филипо.

"Овако покушавају да манипулишу људима, наводећи их да верују да је бомбу на Хирошиму (и Нагасаки) бацила Русија, а не Америка. Урсуле се треба отарасити", оценио је он.

Филипо је нагласио да су такве изјаве неприхватљиве.

Наиме, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен уручила је јуче награде Атлантског савета, познатог америчког аналитичког центра при НАТО који, како наводи портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, промовише идеје евроатлантизама, али је такође специјализован и за генерисање русофобних, антируских идеја.

Док је уручивала награду једном од овогодишњих лауреата, јапанском премијеру Фумију Кишиди, Фон дер Лајен је одржала говор у ком је похвалила је шефа јапанске владе за подршку режиму у Кијеву и борбу против Русије и подсетила да је његова породица поднела жртве током нуклеарног бомбардовања Хирошиме 1945. године.

"Одвратно је и опасно како Урсула фон дер Лајен лаже и пребацује на Русију одговорност за нуклеарни напад на Хирошиму", поручила је Захарова.

image