Свет

Запад или Исток? Словаци данас гласају на парламентарним изборима

Избори би могли да одлуче да ли ће се земља држати либералне, прозападне линије или ће почети више да се нагиње Русији
Запад или Исток? Словаци данас гласају на парламентарним изборимаGetty © Janos Kummer / Stringer

Словаци данас гласају на парламентарним изборима, на којима ће се, према анкетама, водити тесна борба између бившег левичарског премијера Роберта Фица, који је обећао да ће прекинути слање војне помоћи суседној Украјини и прозападних либерала.

Након жестоке кампање премијер Роберт Фицо и његова странка Смер-СД сада су, наводни "Гардијан", изједначени су са прозападном Прогресивном Словачком, иако су раније анкете давале озбиљну предност Фицу.

Западни медији наводе да се, ипак, ниједна странка неће приближити већини у парламенту од 150 посланика и мало је вероватно да ће она која заврши прва бити лако формирати владајућу коалицију: резултати пола туцета мањих партија биће од пресудног значаја за исход. Социјалдемократска партија Хлас могла би притом да буде својеврсни тас на ваги.

Та странка, коју је формирао бивши Фицов сарадник Петар Пелегрини, тренутно је трећа по снази у истраживањима са подршком од око 13 одсто.

Последња истраживања јавног мњења показала су да су две странке скоро изједначене, а победник ће добити прилику да, највероватније коалиционом замени техничку владу која води земљу од 5,5 милиона становника од маја.

Победа лево оријентисане странке Смер-СД могла би да Словачку сврста више ка Мађарској у горућим друштвеним питањима као што су ЛГБТ права или миграција, али и Русији будући да је Фицо је током кампање обећао да ће обуставити подршку Братиславе Кијеву, наводи Ројтерс.

Он је рекао да неће послати "ниједан метак више" Украјини, назвао је санкције Запада и ЕУ против Москве "бескорисним", и обећао је да ће ставити вето на сваки захтев Украјине за придруживање НАТО-у.

"Рат увек долази са запада. А слобода и мир увек долазе са истока", поручио је Фицо.

Влада Прогресивне Словачке (ПС), са друге стране, би задржала курс у вези са спољном политиком, што подразумева подршку Украјини и сврставање земље у либерални ЕУ табор када је реч о питањима као што је зелена политика или ЛГБТ права - што је необичан курс за дубоко конзервативну, католичку земљу.

Прозападна ПС је у кампањи стављала акценат на реформистичке способности свог лидера Михала Шимечке, актуелног потпредседника Европског парламента, и на порукама усмереним против Фица.

Први резултати очекују се вечерас, а коначни у недељу ујутро.

image