Свет

Полиција Џерзија незаконито претресла поседе Романа Абрамовича

Британска полиција незаконито је запленила документа и уређаје који се доводе у везу са руским милијардером Романом Абрамовичем
Полиција Џерзија незаконито претресла поседе Романа Абрамовичаwww.globallookpress.com © imago sportfotodienst

Полиција Џерзијa, аутономне британске територије у Ламаншу, признала је да је извршила незаконите претресе у поседима који су наводно повезани са руским милијардером Романом Абрамовичем и да је пристала да плати одштету и извини се, наводи се у правном документу у који је Ројтерс имао увид.

Полиција Џерзија добила је налог за претрес и ушла у куће и просторије наводно повезане са Абрамовичем у априлу 2022. године, запленивши документа и уређаје, наводи се у документу који је потписао суд.

Полиција је, међутим, признала да су "налози за претрес добијени незаконито" и сложила се "да налози за претрес треба да буду поништени".

Полиција је такође пристала да плати одштету и трошкове, потврдила је да су све копије докумената заплењене у претресима уништене и да ће се полиција извинити Абрамовичу, наводи се у документу.

"Господин Абрамович је увек деловао у складу са законом, драго нам је што је полиција Џерсија попустила у вези са овим незаконитим и неоснованим претресима", рекла је Абрамовичева портпаролка.

Суд самоуправног острва Џерзи у априлу је замрзнуо имовину руског милијардера у вредности од око седам милијарди долара, а полиција је претресла места за која су сматрали да су повезана са пословним активностима Абрамовича.
Милијардер се нашао на удару санкција Велике Британије звог руске специјалне војне операције у Украјини.

Абрамович се, заједно са другим богатим Русима, нашао на удару санкција Британије и Европске уније због сукоба у Украјини и одузете су им јахте и луксузна имовина.

image