Свет

Нацистичка чланска карта принца Бернарда: Холанђани захтевају отварање истраге

Иако су и раније постојале сумње да је принц био члан нацистичке партије, откривање оригиналне чланске карте отворило је ново болно поглавље у холандској историји, саопштио је Центар за информације Израела
Нацистичка чланска карта принца Бернарда: Холанђани захтевају отварање истрагеwww.globallookpress.com © Copyright Foto: Albert Nieboer

Откриће нацистичке чланске карте на име покојног холандског принца Бернарда, Немца који је 30-их година прошлог века оженио холандску принцезу, обновило је захтеве за отварање истраге о његовим везама са Адолфом Хитлером, преноси Ројтерс.

Принц Бернард, деда холандског краља Вилијама Александера, умро је 2004. године. Он је упорно порицао да је био нациста, али је признао чланство у неколико нацистичких војних јединица, додајући да је у то време такво чланство било уобичајено за мушкарце његових година.

Иако су и раније постојале сумње да је он био члан нацистичке партије, "откривање оригиналне чланске карте принца Бернарда у Немачкој националсоцијалистичкој радничкој партији (НСДАП) отворило је ново болно поглавље у холандској историји", саопштио је у петак Центар за информације и документацију Израела (ЦИДИ).

ЦИДИ је позвао на истрагу Института за студије рата, холокауста и геноцида (НИОД).

"То што је Бернард био члан није оно што је изазвало шок, већина Холанђана је то очекивала. Али, он је наставио да пориче чланство све до своје смрти", наводи се у саопштењу ЦИДИ.

И у интервјуу за лист "Волкскрант", непосредно пре него што је умро, Бернард је наставио да пориче чланство у НСДАП: "Могу да се закунем на Библији да никада нисам био нациста."

Оживљавање болних сећања на нацистичку окупацију

Холандска влада је потврдила да је картица пронађена, али је одбила захтеве за отварање истраге.

Картицу, на којој се види да је Бернард први пут нацистима приступио 1933. године, пронашао је историчар Флип Маршалкерверд, саопштила је Краљевска информативна служба.

Рођен 1911. године, као Бернард фон Бистерфелд, постао је холандски држављанин и током рата је учествовао у борбеним летовима савезника против Немачке.

Маршалкерверд је за телевизију НОС изјавио да је изненађен што је принц сачувао картицу: "Био је колекционар, а палате имају огромне таване и подруме. Можда је заборавио на њу."

Холандски новинари су још 1996. објавили књигу која садржи копију чланске карте Бернхарда у НСДАП-у, која је пронађена у америчким архивама, заједно са преписком која показује да је напустио странку 1936, када се верио за Јулијану, холандску принцезу која је касније постала краљица.

Краљ Вилијам Александер рекао је да откриће из приватне архиве принца Бернарда оживљава болна сећања на нацистичку окупацију Холандије током Другог светског рата.

"Могу да разумем да ова вест има велики значај и да изазива много емоција, посебно међу јеврејском заједницом", изјавио је Вилијам Александер новинарима.

"Морамо да видимо прошлост онаквом каква је заиста била, укључујући и неке мање лепе делове", додао је холандски краљ.

 

image