Свет

Руска војска гранатира украјинске снаге код Дњепра, Украјинци испалили седам граната на Доњецк

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да је на леву обалу пребачено више од 30.000 руских војника, око 5.000 комада наоружања и војне технике
Руска војска гранатира украјинске снаге код Дњепра, Украјинци испалили седам граната на Доњецк© John Moore / Staff

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да руска војска гранатира украјинске снаге на десној обали Дњепра. У саопштењу се наводи да је напредовање украјинске војске за два дана, у неким правцима, износило не више од десет километара.

Додаје се да су артиљеријом, ваздушним ударима и употребом мина и експлозивних препрека јединице Оружаних снага Украјине заустављене на удаљености од 30-40 километара од подручја прелаза преко реке Дњепар. 

"Нису дозвољени губици људства, наоружања и војне опреме и сви покушаји наношења ракетних удара одбијени су противваздушном одбраном и електронским ратовањем, укључујући 33 гранате америчког вишецевног ракетног система ХИМАРС", наводи се у саопштењу.

На леву обалу Дњепра пребачено је више од 30.000 руских војника, око 5.000 комада наоружања и војне технике. Из Министарства одбране напомињу да "руска војска није оставила ниједан део војне технике и наоружања на десној обали Дњепра.

Украјинске трупе испалиле су седам граната калибра 155 милиметара на Доњецк, саопштило је представништво Доњецке народне републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.

"Забележена је ватра у правцу насеље Нетајлово – град Доњецк (Кујбишевски округ). Испаљене су четири гранате калибра 155 милиметара, а сат времена касније испаљене су још три гранате истог калибра", наводи се на Телеграм каналу одељења.

Артиљерију калибра 155 милиметара користе земље НАТО. САД су Кијеву испоручиле далекометне хаубице М777 калибра 155 милиметара које украјинске трупе активно користе за гранатирање градова Доњецке и Луганске Народне Републике. Такође, кијевске трупе су снабдевене немачким самоходним топовима ПзХ 2000, пољским топовима "Краб" и француским самоходним топовима "ЦЕЗАР" који користе гранате овог калибра.

image
VV inauguration
banner