Свет

У Аргентини ухапшен унук усташког злочинца Иве Ројнице, прогонитеља Срба

Иво Естебан Ројница се сумњичи да је главни трговац тзв. "плавим доларом", што је цена коју постиже амерички долар на неслужбеном тржишту у Аргентини. Плави долар се користи за мале трансакције
У Аргентини ухапшен унук усташког злочинца Иве Ројнице, прогонитеља СрбаGetty © Marcos Brindicci

Аргентинска полиција је прошле седмице у великој акцији у Буенос Ајресу ухапсила Иву Естебана Ројницу (43), познатијег под надимком "Ел Kроата". Како наводе аргентински медији, ради се о човеку који влада тржиштем црних валута, уједно унуку усташког злочинца Иве Ројнице, који је означен као прогонитељ Срба и Јевреја из Хрватске. Деда ухапшеног је био усташки командант који је након Другог светског рата побегао у Јужну Америку.

"Буенос Ајрес Тајмс" пише да је велика полицијска операција разбијања нелегалних мењачница започела прошле седмице, а да је највећи успех хапшења Нимбус групе, чији је шеф управо "Ел Kроата". Он је ухапшен прошлог четвртка, пише портал "Пагина12", преноси хрватски портал "Индекс".

Ројница се сумњичи да је главни трговац тзв. "плавим доларом", што је цена коју постиже амерички долар на неслужбеном тржишту у Аргентини. Плави долар се користи за мале трансакције. Према изворима, Ројничине операције су се прошириле на САД и Шпанију, а наводе да је имао и агенције у Боливији и Уругвају.

Полиција је у просторијама канцеларије Нимбуса, у власништву Ројнице, пронашла рачунаре и белешке у којима се наводе девизне трансакције, празне врећице различитих величина, машине за бројање новца, као и апарате за уништавање папира с већ уништеним документима. Аргентински медији пишу да се међу именима клијената који су користили услуге Нимбуса спомиње и неименовани "познати фудбалер".

Премда Ројница није имао највећу илегалну мењачницу у земљи, истрага је открила да је он учествовао у отварању офшор рачуна у САД-у и разним пословима некретнинама у Парагвају. Тамо је купио некретнине вредне милионе долара.

Извори из истраге кажу да је Ројница толико новца успео да пребаци из једне државе у другу преко туристичке агенције "Тауер Травел". Млађи Ројница оженио се прошле године манекенком Мелином Камертони у базилици Пресветог Сакрамента у Сан Мартину.

Деда ухапшеног Ројнице био је део усташке владе која је преузела власт у Хрватској 1941. након немачке инвазије.

"Националистички режим Анте Павелића истребио је све Јевреје на Балкану и уз то спровео етничко чишћење покољем Бошњака и Срба. Пораз 1945. с поновним уједињењем Југославије под заповедништвом маршала Тита, одвео је усташке вође у затвор. Павелић је побегао у Аргентину где је успоставио хрватску владу у емиграцији, али која није постигла међународно признање", пише "Пагина12".

Деда Ројнице је добио аргентинске документе и словио за успешног предузетника с текстилним фабрикама, а бавио се и писањем о животу хрватске емиграције у Аргентини. Визенталов центар, организација која тражи бегунце криминалце из Другог светског рата,1994. године донео је сведочења и доказе о усташкој прошлости Иве Ројнице.

Сведоци су рекли да је он системски прогонио Србе и Јевреје и да постоје наредбе с његовим потписом о заплени имовине и ограничењу грађанских права Јевреја. Њима је било забрањено да, на пример, држе трговине и да пролазе одређеним улицама.

image