Свет

Укратко 23. октобар: Брнабић оштро у Њујорку; Амерички медији поново о убиству Дарје Дугине

Седница Савета безбедности УН на којој се расправљало о извештају Унмика није била затворена за јавност, док из Вашингтона стиже информација која служба стоји иза убиства руске новинарке
Укратко 23. октобар: Брнабић оштро у Њујорку; Амерички медији поново о убиству Дарје Дугинеwww.globallookpress.com © Russian Investigative Committee/via Globallookpress.com
  • Упозорење на све већу међународну цензуру која прети да наруши демократске норме и слободу говора, део је Вестминстерске декларације коју су данас потписали бројни новинари, уметници, писци, активисти и академици. Међу њима су новинари који су открили Твитер фајлове Мет Таиби и Мајкл Шеленбергер, Џулијан Асанж, узбуњивач Едвард Сноуден, режисер Оливер Стоун, психолог и писац Џордан Питерсон.
  • Амерички лист "Вашингтон пост" објавио је да иза убиства новинарке Дарје Дугине стоји Служба безбедности Украјине, која је одговорна и за атентат на руског новинара Владена Татарског.
  • Премијерка Србије Ана Брнабић обратила се на седници Савета безбедности Уједињених нација у Њујорку, где је нагласила важност редовног и објективног извештавања УНМИК-а у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 УН. 

    Шефица мисије УН на Косову и Метохији Каролин Зијаде позвала је обе стране да се обавежу да ће у потпуности спровести све договорене споразуме.

  • Писмо шефовима Kанцеларије Европске уније и мисија Еулекс и ОЕБС, као и амбасадорима земаља Kвинте упутила је Епархија рашко-призренска у циљу заштите игумана манастира Девине воде, протосинђела Фотија, који је депортован у Северну Македонију након 13 година боравка на KиМ.
  • Због бомбардовања осиромашеним уранијумом, Република Српска решила је да тужи НАТО, а адвокат који у Србији заступа оболеле од рака, позвао је грађане Српске да му се обрате како би евентуално остварили одређену материјалну надокнаду.
image
VV inauguration
banner