Свет

Шпијуни које подржава ЦИА организовали атентат на проруског вођу украјинске опозиције?

Неименовани извори из СБУ назвали су Олега Царјова "легитимном метом" атентата
Шпијуни које подржава ЦИА организовали атентат на проруског вођу украјинске опозиције?www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Атентат на лидера украјинске опозиције Олега Царјова организовала је Служба безбедности Украјине (СБУ), извештавају Би-Би-Си и неколико украјинских медија, позивајући се на извор из те службе.

Неименовани извори из СБУ рекли су за британски јавни сервис да је Царјов, којег описују као "фанатика" руског света, "легитимна мета" за такве покушаје атентата.

Украјински медији "Бабел", "Укринформ" и "Украјинска правда" такође су известили да СБУ стоји иза напада на Царјова, такође цитирајући анонимног званичника агенције.

Царјов је нападнут у четвртак увече у здравственој установи коју води у Јалти, на Криму. Наводно је упуцан два пута и изгубио је много крви пре него што је одведен у болницу, где је и даље у критичном стању.

Руске власти су покренуле кривичну истрагу о нападу на Царјова, али кривац још увек није именован.

Овај 53-годишњи бивши украјински посланик повукао се из политике и настанио се на руском полуострву пре неколико година. Био је посланик сада забрањене Партије региона у украјинској Врховној ради од 2002. до 2014. Након пуча на Мајдану у Кијеву који су подржавале САД, Царјов је подржао побуну у Доњецку и Луганску и на крају постао председник парламента Новорусије – како се унија две донбаске републике називала у то време.

Би-Би-Сијев извор у СБУ рекао је да је Царјов "на листи издајника који морају да одговарају за своје злочине", вероватно мислећи на озлоглашену украјинску базу података "Миротворац", иначе познатом као кијевска "листа за одстрел", будући да је неколико истакнутих новинара и других јавних личности које се на сајту наводе као "непријатељи Украјине" током година убијено.

Страница на "Миротворцу" о Царјову је ажурирана како би се за покушај убиства у четвртак окривиле "руске службе безбедности". Сајт је изнео исту тврдњу о убиствима новинарке Дарије Дугине и блогера Владлена Татарског, за које су амерички обавештајци касније рекли да су дело украјинске обавештајне службе.

Валентин Наливајченко, бивши шеф СБУ, признао је постојање тајне јединице СБУ за атентате прошлог месеца у интервјуу за "Економист". "Вашингтон пост" је прошле седмице објавио подужи чланак о подршци ЦИА украјинској служби, признајући да су САД уложиле "десетине милиона" долара у СБУ и њен војни пандан ГУР, али је инсистирао да то нема никакве везе са "десетинама атентата" које су кијевски шпијуни предузели.

image