Свет

"Политико": ЕУ спрема нову званичну политику према Русији

Очекује се да ће Брисел формализовати све рестриктивне мере према Русији које су донете последњих месеци
"Политико": ЕУ спрема нову званичну политику према Русијиwww.globallookpress.com © Nicolas Landemard

Европска унија планира да формулише нову стратегију према Русији, која се може сажети у једну реч: изолација, преноси "Политико".

ЕУ је последњу стратегију према Русији формулисала сада већ давне 2016. године, а у Бриселу се већ увелико дискутује о постављању нових принципа у односима са својим источним суседом, преноси овај медиј.

Очекује се да ће најважнији принципи нове стратегије бити "изолација Русије, наметање и имплементација рестриктивних мера против Русије, као и спречавање њиховог заобилажења."

Ове смернице нису ништа ново, пошто се ЕУ њима већ увелико води, а од нове стратегије се очекује да те принципе само формализује и додатно учврсти. Брисел је, након избијања сукоба у Украјини у фебруару, увео укупно осам пакета санкција против Русије, које ограничавају слободну трговину са том земљом.

Ипак, у Европској унији не постоји консензус када је политика према Русији у питању. Поједине државе сматрају да сада није време за доношење овако значајних стратешких докумената, тако да је могуће да ће преговори између земаља чланица трајати месецима, наводи "Политико".

Прва верзија документа, коју је припремила дипломатска служба ЕУ и која представља почетак за дискусију, садржи шест тачака, једну више него што је то био случај са стратегијом од пре шест година.

Осим изолације, остали принципи укључују "позивање на одговорност" за "руске ратне злочине", као и "подршку суседима ЕУ", за шта се сматра да се односи на државе Западног Балкана које теже чланству у тој организацији. У документу се наглашава и значај "сарадње са НАТО савезницима", "подршку цивилном друштву" у Русији и "подршку европској отпорности", што се односи на европске покушаје да смање зависност од руских енергената, преноси "Политико".

Нови документ једва да подсећа на стари, који би у теорији требало да усмерава европску спољну политику у односима са Русијом. Досадашња стратегија позивала је на "мирно окончање сукоба у источној Украјини, ограничену сарадњу у области борбе против тероризма и подстицање 'комуникације између људи'." Подршка цивилном друштву и изградња ближих односа са суседима ЕУ такође се налазила у том документу.

Потенцијално семе раздора између европских држава могао би бити део који наводи да "нема повратка нормалних односа" докле год "Москва напада Украјину и крши међународно право." Према наводима "Политика", представници традиционално антируских балтичких држава желе да та формулација буде још оштрија, док је Немачка њом задовољна оваква каква јесте.

image