Свет

Стижу долари: Бајден тражи 37 милијарди за Украјину

Захтев за овом инфузијом готовине је хитан како би се помоћ обезбедила пре него што нова републиканска већина у Представничком дому "пресече" давање "бланко чекова"
Стижу долари: Бајден тражи 37 милијарди за Украјинуwww.globallookpress.com © Adam Schultz/White House

Амерички председник Џозеф Бајден тражи од Конгреса да обезбеди више од 37 милијарди долара хитне помоћи Украјини, пише Асошиејтед прес.

Предложена помоћ укључује 21,7 милијарди долара за војну, обавештајну и другу одбрамбену подршку, 14,5 милијарди долара за хуманитарну помоћ и за помоћ у функционисању украјинске владе, 900 милиона долара за здравствену заштиту и услуге подршке за Украјинце који живе у САД, као и 626 милиона долара за нуклеарно-безбедносну подршку Украјини и модернизацију стратешких резерви нафте.

Захтев администрације за овом инфузијом готовине долази док се републиканци спремају да преузму контролу над Представничким домом након међуизбора.

А лидер "црвених" у Представничком дому Кевин Макарти који би требало да постане и председавајући, већ је јасно најавио да његова странка ако освоји већину неће подржати потписивање "бланко чека" за Украјину.

Шаланда Јанг, директорка Канцеларије за буџет Беле куће, рекла је да је више од три четвртине од укупно 40 милијарди долара које је Конгрес раније ове године одобрио за Украјину већ исплаћено или опредељено.

"Заједно, уз снажну подршку у Конгресу, пружили смо значајну помоћ која је била кључна за успех Украјине на бојном пољу и не можемо дозволити да та подршка пресуши", навела је Јанг у писму председници Представничког дома Ненси Пелоси.

Америчка помоћ Украјини укључивала је десетине хиљада пројектила и ракета за ПВО и противоклопне системе, као и више од 84 милиона комада муниције, као и дронове, тенкове, камионе, радаре, панцире и другу опрему.

Украјински лидери су молили и за напредније оружје већег домета, али су САД пазиле и нису им дали системе који би им омогућили да допру дубоко до Русије или ударе на Москву.

Последњих месеци америчка помоћ била је највише фокусирана на системе противваздушне одбране и стални доток муниције.

Бајден је у септембру тражио 13,7 милијарди долара за хитно финансирање и потписао је закон којим је одобрено око 12 милијарди долара.

Председавајући одбора за спољне послове Представничког дома Грегори Микс рекао је да је нови захтев за хитне случајеве „да бисмо били сигурни да ћемо им обезбедити све што можемо како би имали оружје да наставе да се крећу кроз зима.”

А хитност је због тога што би издвајање оволиких свота новца за Украјину врло лако могли да пресеку републиканци у Представничком дому.

"Надам се да ће их, ако преузму већину, њихово руководство довести у ред како бисмо сачували демократију и како не бисмо дозволили Русији да победи", рекао је он.

image