Свет

Рат војног и државног врха Украјине: Рада припрема кривичне поступке против генерала

"Украјински председник Владимир Зеленски све ради исправно", пише украјински посланик Гончаренко, најављујући процесе против високорангираних војних лица
Рат војног и државног врха Украјине: Рада припрема кривичне поступке против генералаGetty © Photo by Sean Gallup

У наредним данима у Украјини се очекује почетак процеса против високорангираних војних лица Оружаних снага Украјине, јавља посланик Врховне раде Алексеј Гончаренко на Телеграму.

"Украјински председник Владимир Зеленски све ради исправно", пише Гончаренко.

Последњих месеци у Украјини испливава прљав веш иза којег се наслућује сукоб војног и политичког врха државе. Тако је почетком новембра, главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни јавно критиковао Зеленског и признао да су украјинске трупе "зашле у ћорсокак" и да украјинска контраофанзива није показала "импресиван темпо", какав се од ње очекивао на Западу.

Зеленски је пожурио да демантује изјаву и то пред шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, када је једноставно рекао да "ово није ћорсокак", а његови саветници указали су да Залужни није требало да прича западним медијима о правом стању ствари на фронту.

Западни медији увелико и отворено пишу да се планира смена Зеленског и да ће на његово место доћи нико други до Залужни. Мада су украјински медији још прошле године писали да Зеленски жели да смени Залужног са места главнокомандујућег и да га постави на чело Министарства одбране, јер га види као конкурента на председничким изборима који ће се одржати наредне године. Међутим, према Уставу земље, они се не могу спроводити током ванредног стања.

Украјински председник отказао је изборе, али је то прошло неприметно јер је прошлог понедељка на периферији Кијева одјекнула експлозија која је заглушила све остале вести а услед које је погинуо близак пријатељ и лични помоћник Залужног, мало познатог мајора Генадија Частјакова.

image