Свет

"Проблем Бил Гејтс": Шта открива нова књига о једном од најмоћнијих људи на свету

Новинар Тим Шваб истражује милијардера-филантропа и његову фондацију
"Проблем Бил Гејтс": Шта открива нова књига о једном од најмоћнијих људи на светуGetty © Bennett Raglin / Stringer

Фондација Била и Мелинде Гејтс највећа је приватна добротворна организација на свету, са више од 1.800 запослених и "касом" од 67 милијарди долара – што је више од БДП-а већине земаља.

Фондација често објављује вести о свом раду у борби против сиромаштва и криза јавног здравља, укључујући иницијативе за искорењивање дечије парализе и помоћ осиромашеним пољопривредницима који се носе са климатским променама.

Новинар Тим Шваб је објавио нову књигу, "Проблем Бил Гејтс", у којој наводи добротворна организација не заслужује велико поштовање. Уместо тога, према Швабовом мишљењу, фондацијом управљају хирови њеног оснивача, и иако функционише на нивоу националне државе, то чини са ограниченом транспарентношћу, наводи "Њујорк тајмс".

"Фондација, по правилу, не ставља себе или своје лидере у позицију у којој би могли бити приморани да објасне контрадикције у њеном раду или приморани да одговарају на критична питања", пише Шваб и наводи да нико од руководилаца није хтео да разговара са њим, као ни "било ко у Гејтс фондацији".

Сам Бил Гејтс, који је од зликовца из "Мајкрософта" постао филантроп који спасава свет, остао је, наводи Шваб, нарцисоидни контрол фрик жељан моћи који Фондацију користи за прикупљање и примену утицаја у далеко већим размерама него што би могао као обичан софтверски могул милијардер. То је дубоко недемократски и учвршћује неједнакост, тврди Шваб.

Фондација не даје једноставно Гејтсов новац у хуманитарне сврхе. Гејтс кроз њу спроводи контролу. Његово "уверење да је увек у праву и да је добар у свему што ради", навело га је да помисли да он и само он зна како да се ухвати у коштац са најсложенијим проблемима света.

Један од најупечатљивијих одељака књиге говори о подршци Фондације планирању породице. Гејтсова преферирана метода контрацепције је хормонски имплант који се убацује у руку жене и спречава трудноћу до пет година. Фондација је склопила договор са фармацеутским компанијама како би их охрабрила да продају десетине милиона ових имплантата уз велике попусте. Пошто је тржиште преплављено, здравствене клинике у земљама попут Малавија и Уганде почеле су да терају жене да прихвате имплантате које не желе. Шваб то описује као облик принуде инспирисане еугеником.

Иако Гејтс има неке добре намере, а Фондација јесте спасила неке животе, постоји тенденција да се преувеличавају или чак измишљају подаци о њиховом утицају, укључујући широко цитиране бројке о томе колико је живота заправо спасила. Уз то, Гејтсово "чедо" добија пореске олакшице јер су хуманитарна организација.

Истовремено, владе широм света дају милијарде долара да помогну у подршци неким од највећих добротворних пројеката Гејтс фондације. Ова масовна јавно-приватна партнерства раде ствари као што су дистрибуција вакцина и лекова сиромашним људима. Дакле, на неки начин, Бил Гејтс троши наш новац, рекао је Шваб "Дејли бисту".

Исто тако, наводи аутор, Фондација је имала уговоре са компанијама за лекове и здравствену заштиту који су јој давали право да бесплатно лиценцира све што компаније производе новцем Фондације. Зашто, пита се Шваб, Фондација није инсистирала да неке од ових компанија донирају своје вакцине и друге производе и опрему сиромашним земљама?

image
VV inauguration
banner