Свет

У Гази погинуло 5.000 деце; За два дана умрла 24 пацијента у Ел Шифи

Становници Газе немају приступ телефону и интернету, хуманитарна ситуација је све гора
У Гази погинуло 5.000 деце; За два дана умрла 24 пацијента у Ел Шифи© Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa, File

Сукоб Израела и Хамаса не смирује се већ 42 дана.

Хуманитарна ситуација у Гази је све гора – болнице се затварају због непостојања услова за рад, а канализација се излила на улице града Рафа након што је нестало горива које служи да покрене канализационе пумпе.

Палестинско Министарство здравља саопштило је да је број погинулих Палестинаца достигао бројку од 12.000, међу којима је 5.000 деце.

Због недостатка електричне енергије, за два дана у болници Ел Шифа умрло је 24 пацијената, изјавио је представник Министарства здравља и додао да израелски војници претражују подрум и приземље болнице.

Mинистар одбране Израела Јоав Галант рекао је да су одбрамбене снаге Израела лоцирале "значајне ствари" у болници Ел Шифа и истакао да се копнена операција наставља на прецизан, селективан, али веома, одлучан начин.

"Почела је следећа фаза копнене операције", истакао је Галант.

Појас Газе синоћ је поново због недостатка горива остао без свих телекомуникационих услуга - у прекиду су и фиксна и мобилна мрежа, као и интернет.

  • 17. нов 2023 • 21:27

    21:27

    Потпредседник Кнесета: Спалите Газу

    Члан десничарске странке Ликуд и потпредседник Кнесета Нисим Ватури позвао је на спаљивање Газе.

    "Сво ово оптерећивање са тим има ли или нема интернета у Гази показује да нисмо научили ништа. Превише смо хумани. Спалите Газу одмах!", написао је Ватури на друштвеној мрежи Икс.

    Он је критиковао и одлуку Израела да се шаљу два камиона горива дневно у Газу.

    "Не допуштајте да гориво уђе, не пуштајте воду док таоци не буду враћени", додао је потпредседник Кнесета.

  • 21:21

    ИДФ: Нашли смо још подземне инфраструктуре у болници Шифа

    Портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари рекао је да је војска током дана пронашла још подземне инфраструктуре у болници Ел Шифа и додао да и даље претражују болнички комплекс у потрази за таоцима.

    "Настављамо да продубљујемо наше активности у болници Шифа, наше трупе обављају операције на том простору, истражујући тунеле нађене у болници", додао је Хагари, а преноси "Тајмс оф Израел".

  • 21:12

    Борељ с палестинским министром спољних послова о ситуацији у Појасу Газе

    Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изразио је солидарност због жртава у Појасу Газе.

    Он је то назвао "страшном хуманитарном ситуацијом" на састанку са палестинским министром спољних послова Ријадом ал Маликијем. Борељ је додао да ће ЕУ наставити да пружа хуманитарну помоћ.

    Једна од најважнијих тема састанка, према Борељевим речима, била је "важност рада на брзом ослобађању талаца", пренела је Ал Џазира.

  • 21:09

    МКС примио захтев пет земаља за истрагу о ратним злочинима у Гази и на Западној обали

    Тужилац Међународног кривичног суда (МКС) Карим Кан изјавио је да је примио заједнички захтев пет земаља да тај суд хитно отпочне истрагу о ратним злочинима на палестинским територијама.

    Кан је рекао да су захтев упутиле Јужна Африка, Бангладеш, Боливија, Комори и Џибути, пренео је Ројтерс.

    Кан је изјавио прошлог месеца да његова канцеларија има надлежност и
    за напад Хамаса на Израел 7. октобра, као и за све злочине које је починио Израел као одговор на тај напад, укључујући бомбардовања Појаса Газе.

    Због тога што је истрага већ у току, данашњи захтев пет земаља имаће ограничен практични утицај.

    Тужилаштво је саопштило да је до сада прикупило значајан обим информација и доказа о злочинима на палестинским територијама, укључујући оне које су починили Палестинци.

    Израел није члан МКС и не признаје његову надлежност, док су палестинске територије уврштене међу чланице од 2015. године.

  • 21:03

    Ердоган: Хамас је ослободилачка организација; Шолц: Израел има право да постоји

    На заједничкој конференцији за медије са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Берлину турски председник Реџеп Тајип Ердоган описао је Хамас као "ослободилачку организацију" и оптужио Израел за геноцид у Појасу Газе.

    Немачки канцелар Олаф Шолц, с друге стране, рекао је да није тајна да Турска и Немачка имају различите погледе на сукоб у Гази и додао да је за Немачку право Израела на постојање непобитно.

    Опширније читајте у посебној вести.

  • 19:51

    Хамас: Број убијених Палестинаца у Гази достигао 12.000

    У израелским нападима на Појас Газе страдало је најмање 12.000 Палестинаца, саопштио је  Хамас.

    Међу убијенима је и 5.000 деце, пренео је "Гардијан".

    Поред тога, 3.750 особа се води као нестало, укључујући 1.800 малолетних лица, за која се верује да се и даље налазе под рушевинама.

  • 19:42

    У последња два дана 24 пацијента умрла у Ел Шифи због недостатка горива

    У последња два дана 24 пацијента умрла су у болници Ел Шифа у Гази због нестанка електричне енергије изазване недостатком горива, саопштило је  Министарство здравља Газе.

    "Кључна медицинска опрема је престала да функционише због нестанка струје", рекао је портпарол палестинског Министарства здравља у Гази Ашраф ал Кудра.

    Он је за "Ал џазиру" изјавио да су израелске снаге претвориле комплекс Шифе у "војну базу за своје операције", као и да се војна возила нису ни најмање помакла из околине болничког комплекса док велики број израелских војника претражује подрум и приземље, као и посебно хируршко одељење.

    Ал Кудра је додао да је "стварност овде окрутна и болна" истичући да су људи ускраћени за основне животне потрепштине укључујући воду и храну, пренео је "Гардијан".

  • 17:39

    Породице и пријатељи отетих стигли у Јерусалим

    Породице и пријатељи отетих у нападу Хамаса 7. октобра који су почетком недеље кренули пешке из Тел Авива стигли су у Јерусалим.

    Они су испред Кнесета одржали верски обред и поново позвали израелску владу да предузме све како би ослободила њихове најмилије. 

    Процењује се да је Хамас 7. октобра узео као таоце 240 људи.

  • 16:43

    Израелска војска пронашла тело још једног таоца

    Израелска војска саопштила је да је пронашла тело још једног таоца у болници Ел Шифа, а како преноси агенција АП у питању је поручник Ноа Марцијано.

    Војска је дан раније у болници пронашла тело отетог Јехудита Вајса.

    Израелци оптужују Хамас да користи Палестинце као живи штит, док Палестинци и групе за људска права оцењују да Израел безобзирно угрожава цивиле покушавајући да уништи Хамас.   

  • 16:02

    Хирурзи напустили последњу градску болницу у Гази

    Хирурзи су напустили последњу градску болницу у Гази која је била у функцији Ал Ахли, након што је нестало залиха анестезије, преноси Ројтерс.

    Британско-палестински хирург Хасан Абу Сита рекао је свом тиму да је дошло време да напусте последњу функционалну болницу у граду Гази.

    "Била је ноћна мора - оставити 500 рањених знајући да није преостало ништа више онога са чим би могао да им помогнеш, једноставно је једна од најтежих ствари које сам морао да урадим", рекао је Абу Сита за Ројтерс, дан након што је напустио болницу и дошао у камп за избеглице Нусеират.

    "Нисмо више у могућности да изводимо операције у болници Ахли. Болница је од сада станица прве помоћи. Стотине рањених сада је у болници без приступа операцији. Они ће умрети од својих рана", написао је Сита на свом налогу на друштвеној мрежи Икс.

    Сита је испричао да су он и његов тим били заузети последњих недеља збрињавајући пацијенте после израелског ваздушног напада на оближњу џамију, и након што су израелске снаге опколиле, а потом и ушле у највећу болницу у Гази, Ал Шифу, додајући да је болница Ал Ахли примила обавештење да су је израелски тенкови опколили.

    Министарство здравља Газе саопштило је да је до 16. новембра само девет од 35 болница енклаве функционисало макар делимично

image