Свет

"Фигаро": Западу није пошло за руком да ослаби Русију ни економски, ни дипломатски нити војно

Москва је показала изузетну издржљивост а њена војска способност да се прилагоди и промени тактику како би одговорила непријатељу, пише француски лист
"Фигаро": Западу није пошло за руком да ослаби Русију ни економски, ни дипломатски нити војноGetty © Photo by Christopher Furlong

Запад није успео да Русију ослаби економски, дипломатски или војно, Москва је показала изузетну издржљивост, пише француски лист "Фигаро".

"Није се десио економски колапс којем се Запад надао. Није се десила ни дипломатска изолација коју су најављивале западне земље, јер су земље такозваног Глобалног југа показале подршку или, у најмању руку, добронамерну неутралност у односима према Кремљу", наводи се у тексту

Појединци опрезно почињу да се питају да ли је могућ пораз Украјине, пошто се већ неколико месеци "гомилају лоше вести" и "сви мрачни ветрови политике и дипломатије почели су да дувају против Кијева".

Штавише, пропаст у војној сфери почела је и пре јесењег отопљења и зимске хладноће, истиче аутор текста.

Руси су показали изузетну отпорност, руска војска је показала способност да се војно прилагоди, мењајући тактику како би одговорила непријатељу.

Још један проблем са којим се суочава Кијев је ескалација палестинско-израелског сукоба, због чега је тема Украјине "преко ноћи нестала из медија и са политичких састанака", пише Фигаро.

Осим тога, сматра аутор, Запад је, у страху од ескалације сукоба, доделио војну помоћ Украјини "економично, неодлучно и са закашњењем", а то није било довољно за победу.

image