Свет

Парламент Јужне Африке изгласао прекид дипломатских односа с Израелом

Влада треба да одлучи да ли ће усвојити предлог који је добио подршку у парламенту, а у којем се, између осталог, тражи и затварање израелске амбасаде у Преторији
Парламент Јужне Африке изгласао прекид дипломатских односа с Израелом© Tanjug/AP Photo/Denis Farrell

Посланици скупштине Јужне Африке изгласали су усвајање одлуке о прекиду дипломатских односа са Израелом и о затварању амбасаде ове земље у Преторији док се не договори прекид ватре у Гази.

За одлуку је гласало 248 посланика од 339 присутних. 

Предлог је прошле недеље поднела опозициона странка Борци за економску слободу (ЕФФ), док је владајућа партија АНЦ рекла да ће предлог подржати, али је затражила да у њега буде унет услов "док се не договори прекид ватре, а Израел се обавеже да ће прихватити преговоре под посредништвом Уједињених нација чији ће исход бити праведан, одржив и трајни мир".

Одлука је симболична, будући да је на јужноафричкој влади да размотри да ли ће је применити, преноси Ројтерс. Како се додаје, портпарол председника Сирила Рамафозе није желео да у вези с овим даје коментаре.

Подсећа се да су Рамафоза и високи државни званичници критиковали војну кампању Израела против Хамаса у Појасу Газе и тражили од Међународног кривичног суда да истражи могуће ратне злочине Тел Авива. 

Израелска амбасада у Јужној Африци није се оглашавала, а амбасадор Израела у Преторији позван је у Тел Авив на консултације.

image