Свет

Рације широм Немачке због групе "Грађани рајха": Претили смрћу државним званичницима

Око 20 људи је оптужено за стварање криминалне организације и покушај блокирања или ометања комуникационих канала немачких власти, са циљем да дестабилизују државу
Рације широм Немачке због групе "Грађани рајха": Претили смрћу државним званичницимаwww.globallookpress.com © Jason Tschepljakow

Немачке власти покренуле су рације широм осам савезних држава против групе "Грађани рајха". Крајње десничарски ревизионистички покрет, који одбацује легитимитет немачке владе, под истрагом је након што је наводно претио смрћу државним званичницима.  

Позивајући се на тужилаштво и полицију, "Билд" је известио да је чак 280 полицајаца мобилисано да спроведу рације, током којих су запленили рачунаре, лаптопове, паметне телефоне и уређаје за складиштење података. 

Око 20 људи је оптужено за стварање криминалне организације и покушај блокирања или ометања комуникационих канала немачких власти, "са циљем да дестабилизују Савезну Републику Немачку и државне институције".

Наводи се да су оптужени били повезани бројним Телеграм каналима које су власти пратиле од 2021. године, преко којих су осумњичени ширили своје идеје и "теорије завере" типичне за "Грађане рајха".  

Канали су такође нудили помоћ "жртвама државних акција" и жалили се у њихово име немачким властима, оптужујући државу за кршење људских права и ратне злочине. У неким од порука, "Грађани рајха" су наводно чак и претили владиним званичницима. 

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер рекла је прошле године да се процењује да у Грађанима рајха има "око 23.000 екстремних десничара". 

Група је основана 1985. године и верује да је немачка влада после Другог светског рата нелегитимна. Признају само Вајмарски устав из 1919. као и немачке границе током периода Другог рајха, познатог као Немачко царство. 

image