Свет

САД: Полицајац осуђен за убиство Џорџа Флојда избоден ножем у затвору

Америчке власти су потврдиле да је један затвореник нападнут ножем и да је пребачен у болницу
САД: Полицајац осуђен за убиство Џорџа Флојда избоден ножем у затвору© Court TV via Tanjug/AP, Pool, File

Бившег америчког полицајца из Минеаполиса Дерека Шовина, који је осуђен за убиство Џорџа Флојда, ножем је напао други затвореник и тешко повредио у затвору у Аризони, изјавила је за АП особа упозната са инцидентом. 

"Напад се догодио у петак, у Федералном поправном заводу у Тусону, затвору средњег обезбеђења у којем су забележени безбедносни пропусти и који има проблем недостатка особља", рекао је америчкој агенцији извор који је тражио да остане анониман, пренео је Танјуг.

Америчке власти су потврдиле да је један од затвореника у Тусону нападнут ножем у петак око 12.30 часова по локалном времену.

Канцеларија за извршење кривичних санкција навела је у саопштењу да су запослени ставили ситуацију под контролу и предузели све потребне мере пре него што је затвореник, чије име није наведено, одведен у болницу.

"Ниједан запослени није повређен, а ФБИ је обавештен", саопштила је канцеларија.

Обустављене су и посете објекту у коме казну издржава око 380 затвореника.

Напад на Шовина је други такав инцидент у америчким федералним затворима у последњих пет месеци и други велики инцидент у савезном затвору Тусон за нешто више од годину дана, наводи АП, јавља Танјуг.

Шовин (47) је у августу 2022. године послат у Тусон из затвора са максималним обезбеђењем у Минесоти, како би истовремено служио 21-годишњу казну због кршења Флојдових грађанских права и 22 године и шест месеци затворске казне за убиство другог степена.

Шовин је у Минесоти углавном боравио у самици "због сопствене безбедности", написао је његов адвокат у судским документима прошле године.

Амерички Врховни суд одбацио је прошле недеље Шовинову жалбу на пресуду за убиство.

Флојд, који је био Афроамериканац, умро је 25. маја 2020. године након што му је Шовин , приликом хапшења, коленом притискао врат 9 и по минута на улици, испред продавнице где је Флојд осумњичен да је покушао да употреби фалсификовану новчаницу од 20 долара.

Флојдово хапшење снимио је један од пролазника, а његова смрт изазвала је протесте широм САД и света, од којих су неки прерасли у насилне.

image