Свет

Иран напао дроном брод израелског милијардера?

Брод који плови под заставом Малте, нападнут је у Индијском океану дроном који је експлодирао
Иран напао дроном брод израелског милијардера?© Manuel Hernandez Lafuente via Tanjug/AP

Сумња се да је ирански дрон напао контејнерски брод, у власништву израелског милијардера Идана Офера, у Индијском океану, саопштио је данас неименовани амерички званичник за АП.

Амерички званичник одбране, који је говорио за америчку новинску агенцију АП о обавештајним подацима под условом да остане анониман, рекао је да се сумња да је брод под заставом Малте био на мети дрона Шахед-136, док се налазио у међународним водама.

Дрон који је носио бомбу експлодирао је и проузроковао штету на броду, али нико од посаде није повређен, саопштио је овај извор.

"Настављамо да пажљиво пратимо ситуацију", рекао је званичник, али је одбио да објасни зашто америчка војска верује да Иран стоји иза напада, наводи АП.

Либанска телевизија Ал Мајадин, која је повезана са организацијом Хезболах, известила је да је израелски брод гађан у Индијском океану, позивајући се на анонимне изворе, који су касније пренели и ирански медији.

Како наводи АП, посада брода се понашала као да је сумњала да ће се брод суочити са претњом.

Према подацима специјализованог сајта "Марин трефик", које је анализирала америчка агенција, брод је имао искључен систем за аутоматско праћење, од уторка када је напустио луку Џебел Али у Дубаију.

Бродови би требало да одржавају овај систем активним из безбедносних разлога, али посаде их искључују ако се посумња да би пловило могло да буде мета, наводи америчка агенција.

Исто је урађено раније када је брод путовао кроз Црвено море, поред Јемена, где делују побуњеници Хути које подржава Иран.

Брод је у власништву сингапурске компаније "Истерн Пасифик Шипинг" , која је под контролом израелског милијардера Идана Офера.

Током рата између Израела и Хамаса, који је почео 7. октобра, јеменски побуњеници Хути су запленили транспортни брод у Црвеном мору.

Милиције у Ираку, које подржава Техеран, такође су вршиле ударе на америчке трупе у Ираку и Сирији током овог сукоба, иако нема доказа да је Иран директно повезан са тим нападима, наводи АП.

Напад у петак на брод "ЦМА ЦГМ Сими" догодио се у тренутку када је све више бродова у свету мета напада, у вези сa ратом Израела и палестинског Хамаса, чак и када је примирје тренутно зауставило њихове борбе, оцењује америчка агенција.

image