Свет

Мађарска одбила нови пакет санкција Русији: Не желимо да угрозимо своју енергетску безбедност

На састанку је поново било предлога да се Русији уведу санкције у области нуклеарне енергије, као и да се забрани испорука руске нафте нафтоводом "Дружба" у централну Европу, укључујући Мађарску, навео је шеф мађарске дипломатије
Мађарска одбила нови пакет санкција Русији: Не желимо да угрозимо своју енергетску безбедностwww.globallookpress.com © Marcus Brandt/dpa

Мађарска је одбила да подржи предлоге да се у 12. пакет санкција ЕУ Русији уврсте мере које би угрозиле енергетску безбедност европских земаља, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто након састанка са европским колегама у Бриселу.

Он је напоменуо да је на састанку поново било предлога да се Русији уведу санкције у области нуклеарне енергије, као и да се забрани испорука руске нафте нафтоводом "Дружба" у централну Европу, укључујући Мађарску. 

"Јасно смо ставили до знања да се нећемо сложити са таквим одлукама. Мађарска неће пристати ни на какве санкције нуклеарној индустрији, јер би то угрозило сигурност њеног снабдевања енергијом", јасно је поручио Сијарто, подсећајући да је за такве одлуке потребна сагласност свих земаља ЕУ. 

Он је додао да испоруке руске нафте нафтоводом нису важне само за Мађарску, већ и за суседне земље, посебно Чешку и Словачку. 

Шеф мађарске дипломатије претходне је напоменуо да ЕУ не треба да разговара о 12. пакету санкција Русији док не анализира последице претходних 11. 

"Док сарадња између Истока и Запада, која је дуго била поуздана основа за европски раст, наставља да се распада, ми већ разговарамо о 12. пакету санкција. Неуспеле одлуке у Бриселу последњих година довеле су до значајног смањења конкурентности Европе. Тек смо трећи по доприносу глобалној економији и имамо најгори учинак у деценијама. У међувремену, морамо да плаћамо четири пута више за природни гас у Европи него у Северној Америци, а за струју – три пута више него у Кини", указао је Сијарто.

image