Свет

Премијерка Естоније прети: Депортоваћемо све оне који желе да добију руско држављанство

То је претња безбедности Естоније и веома јасан сигнал који не можемо да игноришемо, оцењује Каја Калас
Премијерка Естоније прети: Депортоваћемо све оне који желе да добију руско држављанство© Leon Neal/Getty Images

Естонска влада тражи начин да из земље депортује људе који су добили руско држављанство, изјавила је премијерка Естоније Каја Калас.

Министар унутрашњих послова Естоније Лаури Ланеметс изјавио је почетком новембра да би становници те земље, који су прихватили руско држављанство могли да буду депортовани.

"Уверавам вас да шеф Министарства унутрашњих послова заступа званичан став владе, који се заснива на безбедности и опстанку Естоније, на основу закона које је усвојио парламент, укључујући и закон о странцима", рекла је Калас.

Према њеним речима, "Одељење полиције и граничне страже има обавезу да испита да ли је усвајање руског држављанства изјава подршке тероризму, као и активности усмерене против Естоније и њених савезника".

"То је претња безбедности Естоније и веома јасан сигнал који не можемо да игноришемо", навела је Калас.

Према њеним речима, правни основ за депортацију је републички закон о странцима.

"Одузимање боравишне дозволе и депортација резидента земље врши се у складу са чланом 241. Закона о странцима, којим је законодавац потврдио да се боравишна дозвола може одузети ако странац представља опасност за јавног реда и националне безбедности", указала је Калас.

image