Свет

Столтенберг осудио Европу: Бринете само о сопственим интересима

Генерални секретар НАТО-а критиковао је европске чланице Северноатлантске алијансе због неспремности да развијају војну производњу у корист Украјине
Столтенберг осудио Европу: Бринете само о сопственим интересима© Denis Doyle/Getty Images

Европске земље следе сопствене интересе и не могу да повећају производњу оружја за Украјину, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, преноси немачка телевизија Н-ТВ.

"Нисмо у могућности да сарађујемо онолико блиско колико би требало. То доводи до већих трошкова и отежава повећање производње", казао је Столтенберг.

Он је напоменуо да тај проблем мора да се реши како би европска одбрамбена индустрија несметано радила, напоменувши да је потребно побољшати ситуацију, која се односи на "глад" Оружаних снага Украјине за гранатама.

Раније је генерални секретар НАТО-а саопштио да су Алијанса и украјинске власти одобриле програм сарадње за 2024. годину. 

Према његовим речима, једна од одредби програма је компатибилност снага Украјине и Алијансе.

Наиме, ЕУ је претходно саопштила да је на политичком нивоу усаглашен план да се Украјини до марта 2024. године испоручи милион комада муниције.

Министар одбране Немачке Борис Писторијус је, такође, признао да Европска унија неће у року успети да испуни обећање дато Кијеву.

image