Свет

Швајцарска банка признала: Помагали америчким пореским обвезницима да сакрију милијарде

Према америчким тужиоцима, "Банка Пиктет" је држала око 5,6 милијарди долара на 1.637 рачуна америчких грађана, помажући им да избегну плаћање пореза пореској управи између 2008. и 2014. године
Швајцарска банка признала: Помагали америчким пореским обвезницима да сакрију милијардеwww.globallookpress.com © Vincent Isore

Велика швајцарска банка признала је да помаже америчким пореским обвезницима и другима да сакрију милијарде долара од америчке Пореске службе (ИРС), објавило је Министарство правде (ДОЈ).

Према америчким тужиоцима, "Банка Пиктет" је држала око 5,6 милијарди долара на 1.637 рачуна америчких грађана, помажући им да избегну плаћање пореза пореској управи између 2008. и 2014. године.

Банка са седиштем у Женеви, која је део "Пиктет групе", склопила је споразум о одложеном кривичном гоњењу са Министарством правде и пристала да плати око 122,9 милиона долара као део договора са тужиоцима.

"Овај случај би требало да пружи јасну поруку другима који покушавају да сакрију своју имовину и приходе у иностранству. Наши специјални агенти су стручњаци за праћење новца и најбољи су у откривању шема које покушавају да преваре амерички порески систем", рекао је шеф кривичне истраге пореске управе Џим Ли.

"Банка Пиктет" специјализована је за управљање средствима богатих клијената, и располаже средствима у висини од 720 милијарди долара. Има канцеларије у Луксембургу, Сингапуру и на Бахамима.

Према истражитељима, "Банка Пиктет" и њена матична компанија, "Пиктет Група", користиле су "разна средства" да помогну америчким клијентима да избегну порезе, укључујући омогућавање офшор ентитетима да отворе непријављене рачуне и омогућавање клијентима да отворе рачуне животног осигурања на туђа имена.

Зајмодавац је задржавао пошту у вези са рачунима клијената у банци, уместо да је шаље клијентима у САД, како би "помогао да се осигура да документи који одражавају постојање рачуна остану ван Сједињених Држава и ван домашаја пореских власти САД".

"Швајцарска банка је основала и управљала офшор ентитетима који "нису имали пословну сврху, али су постојали искључиво да помогну америчким пореским обвезницима-клијентима 'Пиктет групе' да сакрију своје офшор рачуне и имовину од америчких пореских власти", рекли су истражитељи.

Као део договора са Министарством правде, банка је пристала да сарађује у истрази.

"Драго нам је што смо решили овај проблем и наставићемо да предузимамо кораке како би осигурали да наши клијенти испуне своје пореске обавезе", наводи се у саопштењу банке.

Вашингтон је дуго оптуживао швајцарске банке да помажу богатим Американцима да избегавају порез. "Креди Свис" је 2014. пристао да плати 2,5 милијарди долара казне за помоћ пореским обвезницима да сакрију новац од пореске управе у завери која је трајала деценијама.

image