Свет

Ердоган: Са Путином договорене испоруке гаса Балкану и Европи

Турски председник говорио је и пријему Шведске у НАТО, о геноциду у Појасу Газе, као и о украјинском сукобу
Ердоган: Са Путином договорене испоруке гаса Балкану и Европиwww.globallookpress.com © Recep Tayyip Erdogan Office/Keystone Press Agency

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да се са руским колегом Владимиром Путином договорио о питању испоруке гаса Европи из Русије, преноси ТАСС.

"Као што знате, одлучни смо да Тракију (регион на источном Балкану) учинимо центром за испоруку природног гаса из Русије на Балкан и Европу. О том питању смо се договорили са руским председником Владимиром Путином", казао је Ердоган новинарима у авиону по повратку из Грчке.

Турски лидер се осврнуо на пријем Шведске у НАТО, истакавши да не може да одобри чланство Стокхолма у Алијансу без парламента.

"Ако САД имају Конгрес, онда ја имам парламент. Не могу да предузмем такав корак о одобравању чланства Шведске у НАТО без проласка кроз парламент. Ако смо две савезничке земље у НАТО-у, онда ви у исто време урадите свој део посла у знак солидарности, а наш парламент доноси потребну одлуку", прецизирао је.

Нетанијаху жели да продужи своју политичку каријеру

Ердоган је навео да је израелски премијер Бењамин Нетанијаху починио геноцид у Појасу Газе да би продужио своју политичку каријеру и избегао суђење у Израелу.

"Ако Нетанијаху оде, онда ће у Појасу Газе бити успостављен мир. Међутим, сасвим је јасно да је израелски премијер починио тај геноцид да би дуже остао на власти и избегао суђење", појаснио је.

Како је додао, већ га је назвао крвником и убицом Газе, као и да му ти епитети пристају.

"Он, као и Милошевић, мора да одговара за своје поступке пред Међународним кривичним судом, а са њим и они политичари у Израелу и ван земље који су то одобравали", оценио је.

Украјински сукоб избледео у други план

Ердоган је додао да је украјински сукоб прешао у позадину дневног реда, али да је показао хитну потребу за миром.

"Пролазимо кроз изузетно тешка времена на глобалном нивоу. Иако је сукоб у Украјини прешао у други план, он и даље изазива бол. Видимо штету коју су нашем региону нанели они који су подгревали пожар", оценио је.

Он је истакао да је још једном потврђено да у праведном свету неће бити губитника.

image