Свет

ЕУ осуђује покушај ОПЕК-а да блокира споразум о фосилним горивима КОП28

Овогодишњи састанак о клими је натежи до сада, рекао је кинески изасланик Шеј Женхуе
ЕУ осуђује покушај ОПЕК-а да блокира споразум о фосилним горивима КОП28© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Комесар Европске уније за климу оштро је критиковао покушај удружења произвођача нафте из Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) да поремети споразум КОП28 о постепеном укидању фосилних горива, називајући га бескорисним и неуспешним.

Генерални секретар ОПЕК Хаитам Ал Гаис затражио је раније ове недеље, у писму у које је Ројтерс имао увид, од земаља чланица ОПЕК+ да одбаце сваки договор ЦОП28 који циља фосилна горива.

"Потребни су нам реални приступи у решавању проблема емисија (угљен-диоксида). Они који омогућавају економски раст, помажу у искорењивању сиромаштва и истовремено повећавају отпорност", рекао је он.

Та изјава наишла је на оштру реакцију европског комесара за климу Вопека Хоекстре.

"Многи, укључујући и мене, сматрају да то није од користи, као и да није у складу са стањем света у смислу веома драматичне ситуације наше климе", рекао је он.

Хоекстра је за Ројтерс истакао да је циљ самита да се учини оно што је исправно за будућност света.

"Нисмо овде да би обратили пажњу на наше уско дефинисане националне или финансијске интересе, већ да учинимо оно што је исправно за будућност света", рекао је он.

Најмање 80 земаља, укључујући 27 чланица ЕУ, САД и климатски осетљиве острвске земље захтевају да се климатски самит УН у Дубаију КОП28 бави постепеним укидањем фосилних горива.

"Ово би требало да буде почетак краја фосилних горива, и ми сви то треба да признамо, било да ли производимо нафту, било да ли је користимо или не", рекао је Хоекстра.

Бивши холандски министар иностраних послова, који је своју каријеру започео трогодишњим радом у нафтној компанији "Шел" рекао је и да би био "скандал" уколико КОП28 не успе да донесе договор који би свету дао шансу да ограничи глобално загревање на 1,5 степени Целзијуса.

Главни кинески изасланик за климу Шеј Женхуе, описао је овогодишњи самит о клими као најтежи у својој каријери.

"Учествујем у овим климатским преговорима 16 година, али је овогодишњи састанак најтежи. Има толико питања за решавање", рекао је он новинарима.

Он је рекао да су мале шансе да се самит назове успешним ако се државе не сложе са језиком о будућности фосилних горива.

image
VV inauguration
banner